THL: HPV-vaccinet ökar inte på risken för autoimmuna sjukdomar

Bild: Lehtikuva/Timo Heikkala

Enligt en färsk undersökning från Institutet för hälsa och välfärd (THL) löper flickor som blir vaccinerade mot humant papillomvirus inte större risk att insjukna i autoimmuna sjukdomar än flickor som inte får vaccinet.

Flickor som blir vaccinerade mot humant papillomvirus löper inte större risk att insjukna i autoimmuna sjukdomar än flickor som inte får vaccinet, enligt en ny undersökning från Institutet för hälsa och välfärd (THL). THL har gjort undersökningen på grund av att det finns en viss skepticism mot vaccinet mot humant papillomvirus, det så kallade HPV-vaccinet.

HPV-vaccinet förhindrar papillomsmitta och förebygger således livmoderhalscancer och dess förstadier. Vaccinet har sedan november 2013 getts gratis åt flickor i 11–12-årsåldern som en del av Finlands nationella vaccinationsprogram, men det finns stora regionala skillnader i vaccinationstäckningen. Till exempel i Jakobstadstrakten har bara 35,3 procent av flickor födda år 2004 fått HPV-vaccinationsseriens första injektion, medan hela Finlands medeltal är 70,4 procent.

THL:s nya undersökning baserar sig på uppgifter från olika nationella hälsoregister. Forskarna kartlade förekomsten av 38 olika autoimmuna sjukdomar hos flickor som fick HPV-vaccinet under åren 2013-2015 och jämförde resultatet med jämnåriga flickor som inte blivit HPV-vaccinerade.

– Undersökningen förstärker tron på HPV-vaccinationernas säkerhet. Det som ändå är problematiskt är att många av de undersökta sjukdomarna är väldigt sällsynta; vi upptäckte inga sjukdomsfall eller så var de för få för statistiska analyser och slutsatser, säger överläkare Hanna Nohynek i THL:s pressmeddelande och efterlyser fortsatt forskning i ämnet.

THL:s undersökning har nyligen publicerats i den amerikanska tidskriften Vaccine.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning