THL: Gravida kan låta sig vaccineras

Gravida kan låta vaccinera sig om de vill – Institutet för hälsa och välfärd ser inte anledning till oro. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har uppdaterat sina rekommendationer och säger att gravida kan vaccinera sig om de vill. Det kan särskilt löna sig ifall den gravida löper ökad risk för att insjukna i allvarlig covid-19.

Det finns rätt lite forskningsresultat kring graviditet och coronavaccinerna, men erfarenheterna hittills, djurförsök och preliminära forskningsresultat ger inte skäl till oro, säger Institutet för hälsa och välfärd på tisdagen.

Institutets expertläkare Emma Kajander påpekar att de som har en underliggande sjukdom som kan öka risken för att insjukna i covid-19, eller som har stor risk att exponeras för viruset i sitt jobb, särskilt borde överväga att vaccinera sig eftersom man som gravid löper en högre risk att få svårare symtom.

Institutet säger också att den som tagit sin första dos före graviditeten kan fortsätta med andra dosen som vanligt, och att det inte finns orsak att skjuta upp fertilitetsbehandlingar på grund av vaccineringen.

Institutet för hälsa och välfärd har också beslutat slopa den skyddsperiod på en till två veckor mellan coronavaccinet och andra vacciner, som tidigare rekommenderades för säkerhets skull. Man behöver alltså inte vänta med till exempel fästingsprutan – TBE-vaccin – eller stelkrampsvaccin.

Hanna Nohynek, överläkare vid institutet, som svarade på läsarfrågor på HBL.fi förra veckan, gav redan då liknande svar på flera frågor om graviditet och andra vacciner.

– Just nu tänker man att det är tryggt. I USA har över 20 000 gravida kvinnor anmält sig till en uppföljningsstudie och där ser man tills vidare inga problem. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften JAMA. Inte heller djurförsök eller teratogeniska tester har visat på skador, svarade Nohynek.

– Eftersom vaccinen inte bygger på levande virus är riskerna inte likadana som för vissa andra vacciner.

Nohynek sade också att man kan vaccineras när man ammar. Vaccinet går inte till modersmjölken, men däremot gör antikropparna det, vilket kan skydda barnet, skrev hon.

Om TBE-vaccineringen svarade hon såhär:

Båda vaccinerna kan ges samtidigt. I början när vi inte visste så mycket om coronvaaccinerna ville man ha ett avstånd mellan de olika vaccineringarna för att kunna se vilkendera vaccineringen som gav eventuella biverkningar. Nu när vi vet mer om coronavaccinerna vet vi också att det är tryggt att ta båda samtidigt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning