Direktörer i HS: Finland behöver förbereda sig på att epidemin tar ny fart

Mika Salminen, direktör för avdelningen för hälsosäkerhet vid Institutet för hälsa och välfärd, hoppas att alla finländare ska ladda ner smittspårningsapplikationen som lanseras i september. Bild: Erik Sandström/SPT

I Helsingin Sanomat ifrågasätter generaldirektör Markku Tervahauta och direktör Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd fritidsresor utomlands de närmaste månaderna. Dessutom borde alla ladda ner den mobilapplikation som lanseras i september.

Hela Finland behöver förbereda sig på att coronavirusepidemin tar ny fart och att vi börjar använda nya metoder för att få bukt med epidemin.

Det skriver generaldirektör Markku Tervahauta och direktör Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd i lördagens Helsingin Sanomat (HS).

I skrivelsen nämner de bland annat ibruktagande av en ny mobilapplikation, nya testmetoder och rekommendationer om att använda munskydd.

Enligt Tervahauta och Salminen kunde munskydd vara motiverat i sammanhang där det är svårt att hålla ett tillräckligt avstånd till andra människor, som i kollektivtrafiken eller under större inomhusevenemang, om epidemin tydligt börjar eskalera.

De skriver att pandemin rasar runtom i världen och att vi knappast kan räkna med ett vaccin redan i år.

Tervahauta och Salminen ber finländarna noga överväga om fritidsresor utomlands under de närmaste månaderna verkligen är nödvändiga.

De påpekar i HS att alla har ett ansvar för att epidemin inte blir okontrollerbar ifall att den tar ny fart i Finland.

Anvisningarna om att hålla fysiskt avstånd, tvätta händerna och hosta i ärmen är fortfarande aktuella. Därtill borde alla ladda ner den smittspårningsapplikation till mobilen som lanseras i september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning