THL: Det är svårt att förstå varför finländare låter bli att vaccinera sig – fortfarande sämst i Österbotten

Finland har cirka 70 procent av alla flickor födda 2006 vaccinerats. THL publicerade nya uppgifter i vaccinationsregistret på måndagen. Bild: Pixabay-SPT

Cirka 70 procent av flickor födda 2006 har fått HPV-vaccin, men de lokala skillnaderna är stora. Det skriver Institutet för hälsa och välfärd (THL) i ett pressmeddelande.

HPV, det vill säga papillomvirus, orsakar flera former av cancer. Vaccinet förhindrar effektivt bland annat livmoderhalscancer.

– I Sverige är täckningen för HPV-vaccinationer 85 procent i hela landet. Det är svårt att förstå varför nästan en tredjedel låter bli att vaccinera sig här i Finland, säger Tuija Leino, överläkare vid THL, i pressmeddelandet.

På måndagen publicerade THL nya uppgifter i det nationella vaccinationsregistret. Enligt statistiken varierar vaccinationstäckningen stort mellan kommunerna.

I Helsingfors är vaccinationstäckningen 74,1 procent, i Vasa 65,6 procent och i Åbo 69,3. Vaccinationstäckningen är fortfarande sämst i kustområdet i Österbotten, där vaccinationstäckningen är 39,8 procent.

Hangö hör till de kommuner som har bäst täckning av HPV-vaccin bland flickorna. Där är 90 procent av flickorna vaccinerade.

– Forskning har visat att vaccinet är säkert och ger det bästa och mest långvariga skyddet mot cancer om man tar vaccinet tillräckligt tidigt. Därför bör man inte skjuta upp vaccinationen, säger Leino i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning