THL: Barn i skolåldern har aktivt vaccinerat sig mot vattkoppor – stor risk att insjukna utan vaccin

Enligt THL är det oroväckande att nästan vart femte barn som år 2017-2019 var i åldern 1,5 inte har fått vaccinet. Bild: Pixabay

Vaccin mot vattkoppor har sedan 2017 erbjudits alla barn i åldern 1,5–11 år som inte har haft vattkoppor.

Vaccinet ingår i det nationella vaccinationsprogrammet och är gratis. Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) har vaccinationen av barn i skolåldern varit framgångsrik. Det rapporterar THL i ett pressmeddelande.

När vaccinationsprogrammet började var ungefär vart femte barn som började skolan och var tionde tolvåring utan skydd mot vattkoppor. Nu är nästan alla barn skyddade mot sjukdomen.

– Det är bra att skolbarnen har vaccinerat sig flitigt. Vattkoppor är en allvarlig sjukdom att insjukna i för en vuxen och kräver nästan alltid behandling med virusläkemedel, säger Tuija Leino, överläkare på THL, i pressmeddelandet.

Oroväckande siffra

Större barn har även i stor utsträckning vaccinerats på rådgivningen. Av de barn som föddes 2013 hade hälften av dem inte ännu insjuknat i vattkoppor då vaccinationsprogrammet lanserades. Enligt THL:s uppgifter har nu drygt 50 procent av den åldersgruppen vaccinerats.

Bland småbarnen är däremot färre barn vaccinerade, vilket THL uppger vara oroväckande. Nästan var femte 1,5-åring vaccinerades inte under åren 2017-2019.

– Det är viktigt att man blir immun mot vattkoppor redan som barn, då man till exempel även kan insjukna under en semesterresa, säger Leino.

Smittar lätt

Vattkoppor innebär ett inflammationstillstånd i hela kroppen. Enligt THL smittar vattkoppor väldigt enkelt. De mest typiska symtomen är utslag med blåsor och feber som varar i ungefär 5–7 dygn.

För vuxna kan symtomen vara ännu kraftigare. Också risken för följdsjukdomar är högre hos vuxna. Sjukdomen är speciellt allvarlig för gravida.

Vaccinet mot vattkoppor ges i två omgångar. Första dosen ges då barnet är kring 1,5 år. Andra dosen ges då barnet är 6 år.

Tack vare vaccinationsprogrammet har viruscirkulationen minskat bland befolkningen och barn drabbas mer sällan av vattkoppor.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning