THL: 29 nya fall av muterat virus – elva nya dödsfall

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att resenärer som kommer från Storbritannien, Irland och Sydafrika sätts i karantän och testas två gånger för coronavirus. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Sammanlagt 49 fall av muterat coronavirus har nu konstaterats i Finland, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

Institutet rapporterar om 200 nya fall av coronaviruset i Finland, varav 29 är en ny muterad variant, som härstammar från Storbritannien och Sydafrika.

Tidigare har institutet meddelat om 20 sådana mutationer. Det totala antalet är därmed 49.

Av de nya fallen har 18 konstaterats bland personer som kommit till Finland från utlandet efter den 20 december. Personerna har besökt Storbritannien, Ghana, Sverige, Sydafrika, Danmark, Bosnien-Hercegovina, Turkiet och Estland.

8 av dem som testat positivt har koppling till personer som tidigare konstaterats smittade av en muterad variant av coronaviruset. Myndigheterna utreder ännu ursprunget för tre av fallen. Minst 55 personer har satts i karantän.

Av de nya fallen är 28 av den typ av muterat virus som konstaterats i Storbritannien. Ett fall är av den sydafrikanska varianten.

Elva nya dödsfall

Institutet rapporterar samtidigt om elva nya dödsfall, vilket innebär att totalt 597 personer avlidit i sviterna av covid-19 i landet.

200 nya fall av coronaviruset har uppdagats på måndagen. Siffran är nu uppe i 38 790 sedan epidemin började. De flesta av de smittade har tillfrisknat.

För tillfället vårdas sammanlagt 134 personer på sjukhus. Av dem får 32 intensivvård.

De allra felsta personer som konstaterats bära den muterade varianten har vistats utomlands. Bild: Petteri Jokela/Pixabay

Epidemin har ändå mattats av de senaste veckorna. Antalet fall per 100 000 invånare för de senaste 14 dagarna är 63,7, medan motsvarande siffra för de två veckorna innan det var 74,4.

Karantän för resenärer

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att resenärer som kommer från Storbritannien, Irland och Sydafrika sätts i karantän och testas två gånger för coronavirus.

Finland har stoppat flygen från dessa länder fram till nästa måndag.

THL rekommenderar dessutom att alla resenärer testas när de reser in till landet om de inte kan visa upp ett intyg på att de testats för corona under de senaste 72 timmarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning