Therese Johaug vill inte ha ny fyllefest på Holmenkollen

Runt 100 000 åskådare besökte Holmenkollens skidtävlingar för herrarnas femmil förra året. Tävlingarna överskuggades av det efterföljande fyllekaoset. Bild: TT-NTB/Berit Roald

Förra årets världscuptävlingar i längdskidor i norska Holmenkollen spårade ur med mycket fylla. Storstjärnan Therese Johaug, som vann alla individuella distanslopp på VM nyligen, hoppas på lägre promillehalt runt spåren i år.

– Det ska vara god stämning, men ingen "russefest", säger Therese Johaug inför helgens tävlingar.

En "russ" är en person som går sista året på gymnasiet i Norge, och det hårda festandet bland sistaårsstudenterna är ökänt.

Johaug vill ha en välkomnande atmosfär i Holmenkollen.

– Det ska finnas plats för alla, och jag tycker att det är bra att man har upprättat särskilda alkoholfira zoner. Det är bra att man har gjort saker för att förhindra att vi hamnar där vi var i fjol.

Efter herrarnas femmil förra året, på lördagen, slogs kraftigt berusade människor med varandra och med polis, och flera hundra personer fick behandling för skador som de ådrog sig under fyllan. En kvinna skadades svårt efter att ha fallit ner på ett tunnelbanespår.

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning