Therese Johaug överklagar inte domen

HOPPAS PÅ OS. Therese Johaug kommer inte att överklaga domen på 13 månader. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Den norska skidstjärnan Therese Johaug kommer inte att överklaga domen, en dopningsavstängning på 13 månader, från Norska idrottsförbundet.

Johaug har tagit beslutet tillsammans med sin advokat. I ett pressmeddelande skriver Johaug att hon upplever straffet som orimligt hårt, men att det viktigaste för henne nu att ha förutsättningarna klara för sig så att hon kan koncentrera sig på att träna.

– Det finns en rad faktorer som man måste ta ställning till när det gäller om vi ska överklaga och om vi vill att de fortsatt ska granska ärendet. Vi vill avsluta detta, för det är skidåkningen som är viktigast för Therese, säger hennes advokat Christian B Hjort till NTB.

Hennes största mål är OS och när man tittar på hela situationen så är det nu dags att vi sätter punkt nu.

Tillbaka i höst

Avstängningen gäller från 18 oktober 2016 till 18 november i år, och domen innebär att Johaug kan vara tillbaka till starten på OS-säsongen i höst.

Och det är OS-uppladdningen som Johaug nu vill lägga all sin kraft på.

– Vi har valt att lägga saken bakom oss. Hennes största mål är OS och när man tittar på hela situationen så är det nu dags att vi sätter punkt nu. Vi vill bara ha positiva tankar framöver, säger hennes manager Jørn Ernst till NTB.

Därmed avsäger Johaug sig möjligheten att bli frikänd.

– Det är det vi har utvärderat. Vi har gjort en utvärdering tillsammans med juristerna och kommit fram till att det bästa för oss är att avsluta det här nu, säger Ernst.

FIS möts i dag

Den norska skidstjärnan testades positivt för det förbjudna ämnet clostebol, som hon menar att hon fick i sig genom att behandla sina sönderbrända läppar med krämen Trofodermin under ett träningsläger i fjol.

Den norska antidopningsorganisationen Antidoping Norge beslutade först om en avstängning på 14 månader, men det norska idrottsförbundet sänkte straffet med en månad. Både Antidoping Norge, Internationella skidförbundet Fis och antidopningsorganisationen Wada kan fortfarande överklaga domen.

Fis har styrelsemöte i eftermiddag i S:t Moritz, där alpina VM pågår, och förväntas där diskutera en eventuell överklagan.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning