Therese Johaug: "Jag kommer gå stärkt ur det här"

Therese Johaug Bild: AFP / Lehtikuva / Fabrice Coffrini

En sista gång ska Therese Johaug förklara hur hon kunde få den anabola steroiden clostebol i sig. Sedan hoppas den norska skidstjärnan på ett frikännande.– Jag tror att jag kommer att gå stärkt psykiskt ur det här, säger hon till NTB.

På tisdagen sker förhöret inför Idrottens skiljedomstol, Cas, i Lausanne.

Johaug dömdes till 13 månaders avstängning av Antidoping Norge och får, enligt den domen, börja tävla igen i november, tre månader före OS i Pyeongchang.

Men Internationella skidförbundet, Fis, ansåg domen för mild och har överklagat till Cas. Ett beslut som fick Johaug och hennes följe att göra en motanmälan där de yrkar på att hon frikänns helt.

Så nu är det från noll igen. Cas kan förlänga domen, låta den stå fast, eller frikänna henne helt.

"Vänta och se"

Johaug har tidigare förklarat att hennes smärtgräns går vid 15 månaders avstängning. Då kan hon tävla i OS. Blir den längre är OS kört och hennes framtida karriär ett frågetecken.

– Det får vi ta den dagen jag får domen från Cas. Jag kan bara vänta och se, säger Johaug till norska nyhetsbyrån NTB, som fick en längre intervju för en tid sedan.

Johaug säger att förhöret i Lausanne blir en sorts slutpunkt på affären.

– Det ska bli skönt att bli färdig, komma ned dit och ge sin förklaring. Det är på ett sätt det sista jag gör i den här saken.

– På ett sätt är jag nästan glad att saken tas upp i Cas. Då får jag en internationell dom, och ingen kan säga bakom min rygg att jag fick ett för hårt eller milt straff eftersom jag är norsk och fick en dom av Norge.

Hon har hela tiden hållit fast vid sin historia om att hon fick den anabola steroiden Clostebol i sig genom den läppsalva hon tog mot sina sönderbrända läppar. Hur hon själv är oskyldig och att den norska landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen hade gett grönt ljus för salvan.

Hemma i Norge har hon fått stort stöd av sin familj, pojkvännen Nils Jakob Hoff, tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass, landslaget och hela befolkningen.

– Jag får lyckönskningar både på gatan, på träning i Oslo och på träningsläger. Jag får brev och presenter hemskickade. Jag blir väldigt rörd när jag tänker på allt folk skickar till mig och skriver. Det säger något om det norska folket. Det är det som håller mig uppe. Det betyder vanvettigt mycket att jag har folk i ryggen.

Men överallt är det inte så.

– Jag vet att det finns folk där ute som är kritiska, men så kommer det alltid att vara. Det fokuserar jag inte på. Jag vet innerst inne att jag aldrig har fuskat. Jag vet själv vad jag står för och de värderingarna är de viktigaste för mig.

Johaug tror att hon kommer att gå stärkt ur dopningsaffären och hon ser annorlunda på livet.

– Jag har sett att livet har andra sidor också. Att skidor och idrott inte är allt. Det är lite bra att få uppleva det också. Eller bra och bra... jag hade gärna varit utan det här. Men man får perspektiv på saker och ting.

Profil

Therese Johaug

Född: 25 juni 1988 (28 år).

Från: Dalsbygda, Norge.

Klubb: Nansen.

Främsta meriter: VM: 7 guld, 3 brons. OS: 1 guld, 1 silver, 1 brons. Världscupen: 42 segrar, 2 gånger totalsegrare i världscupen.

I övrigt: Årets kvinnliga idrottare i Norge 2016.

Fakta

Detta har hänt i Johaug-fallet

4 september 2016: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår.

19 oktober: Johaug stängs under utredning av i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

16 december: Påtalenemnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs utredningsavstängning med två månader till den 19 februari 2017.

26–27 januari 2017: Johaug förhörs i Oslo av Norges idrottsförbund.

10 februari: Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader, från och med den 18 oktober 2016.

13 februari: Skidföretaget Fischer bryter sponsringskontraktet med Johaug.

15 februari: Johaug meddelar att hon inte tänker överklaga domen. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.

7 mars: Fis beslutar att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

4 maj: Britten Eren Romano F Subiotto väljs till ordförande i domarpanelen i förhandlingarna. Johaug har tidigare valt amerikanen Jeffrey G Benz som sin domare i målet, medan Fis valde finländaren Markus Manninen.

15 maj: Cas bekräftar att Johaug ska förhöras den 6 juni.

30 maj: Johaug lämnar in en motöverklagan till Cas – i hopp om att bli helt frikänd.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03