Therese Johaug: Jag har inte samma motivation mera

Therese Johaug gjorde rent hus under den senaste vintern, men medger att hon kanske inte längre är lika motiverad som förut. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Therese Johaug medger att hon inte längre upplever samma inre glöd.

Therese Johaug kom tillbaka efter sin avstängning och var förkrossande överlägsen i vinter: hon var obesegrad i distanslopp fram till världscupens final i Kanada. I VM var hon i en klass för sig.

Den norska skidstjärnan medger dock att comebacken har tärt på hennes krafter. Hon är osäker om hon kan uppbåda samma slags motivation mera.

– Vägen tillbaka har verkligen varit mentalt tung. Fast jag missade både VM i Lahtis och OS i Sydkorea känns det skönt att det blir en säsong utan stora mästerskap, säger Johaug till norska TV2.

Johaug tränade stenhårt under sin avstängning för att vara i toppform då hon återvänder. Efter sin comeback var hon ännu starkare än förut.

– Jag fick en liten jävel i mig då saken började hösten 2016. Att ha den typen av motivation som jag hade var viktigt för mig. Jag var inställd på att visa för mig själv och alla andra att jag skulle gå rakryggad igenom det här. Jag skulle bevisa att jag aldrig försökt fuska. Jag skulle inte låta det knäcka mig. Dessutom: utan allt stöd jag fick hade det inte gått.

Hennes comeback lyckades perfekt. Hon vann direkt i världscupens premiär i Ruka och tog tre individuella guld i VM i Seefeld.

– Jag vann de tävlingarna som jag ville vinna. Jag är otroligt stolt över mig själv.

Följande vinter är det inte något stort mästerskap. År 2019 ordnas skid-VM i tyska Oberstdorf. Johaugs följande chans att ta sitt första OS-guld är 2022 i Peking

– Jag saknar ett OS-guld i min samling. Jag har nog med motivation för att träna fram till OS, men efter det jag upplevt de senaste åren vet jag inte om jag klarar att uppbringa samma krafter som jag mobiliserade hösten 2016. Det var väldigt speciellt, både avstängningen och comebackvintern, säger Johaug.

– Jag känner också att ett OS-guld inte längre betyder detsamma som förut. Längdåkning känns inte helt som förut för mig.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning