The xx släpper första skivan på fem år – "övertygar inte helt"

Tillbaka. The xx släppte sitt senaste album 2012. Bilden är från en spelning i Budapest samma år. Bild: BALAZS MOHAI

Nya albumet överraskar och berör, men övertygar ändå inte helt.

POP

The XX

I See You

(XL/Playground)

"You look but you never see me", sjunger Romy Madley Croft med skakig röst i låten Test me. Textraden fångar det genomgående temat på The xx nya album I See You – viljan att bli sedd.

Det märks när fanfarer något överraskande inleder albumet. Det skarpa och högljudda i introt låter inte som The xx, som främst kännetecknas av viskande sång och långsamma beats. Men det framstår som en uppmaning till lyssnaren – "Se oss!".

Bryter tystnaden

Åtta år har gått sedan The xx slog igenom. Barndomsvännerna Croft, Oliver Sim och Jamie Smith blev då kända med i dag sönderspelade hits som Intro och Crystalised. Men efter ett uppföljande album år 2012 har det varit tyst.

Fanfaren i introt är därför passande. Den bryter tystnaden och visar att I See You inte är en fortsättning på The xx tidigare album. Nu är sången lite starkare, ljudbilden lite mer uttrycksfull och texterna lite mer personliga. Trion vågar äntligen visa vilka individerna bakom musiken är.

Producenten Smith, som under pausåren gjort solokarriär under namnet Jamie xx, varierar häftigare med elektroniskt noise, sampling och överraskande element som stråkar. Croft och Sim går i sin tur till det personliga och tacklar allt från bortgångna föräldrar till beroende.

Dynamiken saknas

Konceptet fungerar, men låtarna blir också ojämna. När medlemmarna visar sina individuella styrkor verkar det ibland som om de inte när samma vision. Medan vissa kommer gilla hur melankoliskt viskande Performance möter intensiva och upplyftande On Hold, saknar jag det enhetligt avskalade och spöklika The xx.

Det är enbart i de låtar där trion fångar upp och stärker varandra som det riktigt lyfter. Det är den dynamiken albumet borde ha – i stället för att visa vem de är som enskilda artister, borde de visa vem de är i relation till varandra.

Det framgår kanske bäst när Sim skildrar sitt beroende i A Violent Noise. Smiths ljudbild stärker känslan av kaoset som Sim sjunger om. Och riktigt berörande blir det mot slutet när Croft tar över och sjunger direkt till Sim "You've been staying out late, trying your best to escape...I hope you silence the noise". Inte förrän hon ser honom blir det riktigt bra musik.

Anna Lillkung Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning