The Washington Post: USA:s regering vill kommersialisera internationella rymdstationen

Internationella rymdstationen ISS har varit i omloppsbana i snart 20 år. Bild: Nasa

Nasadokument som tidningen The Washington Post fått tag på visar att Vita huset planerar avbryta finansieringen av rymdstationen år 2025.

USA:s regering vill att den internationella rymdstationen ISS i framtiden är i privatägo, skriver tidningen The Washington Post. Det här enligt dokument från landets rymdmyndighet Nasa.

Regeringen planerar att sluta finansiera rymdstationen år 2025, men i stället för att överge den, låta privata aktörer ta över stationens verksamhet.

The Washington Post (WP) uppskattar att förslaget kommer att bemötas av hård kritik från oppositionen. USA har spenderat nästan 100 miljarder dollar på att bygga och driva stationen.

Enligt dokumenten satsar Nasa på att utvidga internationellt och kommersiellt samarbete under de kommande sju åren för att försäkra mänsklig närvaro i rymden också i framtiden.

Men frågan är vem som vore intresserad av att investera i en rymdstation.

– ISS är byggd för vetenskap och upptäckter, inte för att söka ekonomisk vinst, säger Andrew Rush, vd för ett bolag som gör 3D-utskrivna föremål för rymdstationen, till WP.

Helsingin Sanomat var först med att skriva om The Washington Posts artikel.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning