The War On Drugs är skönhet och stilfull briljans

Bild: Pressbild

Bandet har lyckats höja nivån för varje nytt album. Så också på det senaste.

ROCK

The War On Drugs

A Deeper Understanding (Atlantic)

Med sitt föregående, tredje album Lost In The Dream tog The War On Drugs steget från rollen som kritikerrosat men lite udda amerikanskt indieband till de stora scenerna. Några drastiska musikaliska metamorfoser inkluderades ändå inte, snarast handlade det om att Adam Granduciel hade fått in en större nyansrikedom i ljudbilden och kraft i låtmaterialet.

När han inför nu aktuella A Deeper Understanding gick vidare till ett stort skivbolag signalerade det här för många att det blivit dags för ytterligare ett avgörande karriärsteg. Men för att demonstrera att han inte tänkt bli någon traditionell hitmakare eller gå i bolagets ledband fick första utgåvan bli en vinylsingel på drygt elva minuter, Thinking Of A Place, som löpte över båda singelsidorna.

Det briljanta eposet finns förstås också på albumet, där bandet – med bibehållande av det inkörda grundkonceptet – låter bättre och mer samspelt än någonsin och Granduciel med sin gitarr skapar en skönhet man sällan hör inom rockmusiken.

Inte möjligt få för mycket

Här har vi en modern gitarrhjälte med låg hjälteprofil, introvert men glödande, som leder in oss i ett spänningsfält av mörkt melankoliska känslor. Sorgen är en ständig följeslagare, och förstår man inte texterna uttrycker rösten i sig nästan allt det väsentliga.

Den musikaliska grunden är en drömsk inringning av mentala tillstånd, med luftig ljudbild och klara melodilinjer under de långt förädlade ljudbyggena, men Granduciel är heller inte främmande för att släppa in klassiska, rakare rockfraser. Han kan sin tradition, och framför allt kan han intill fulländning använda den för att till slut landa i något högst personligt.

Här får låtarna den tid de behöver för att växa, och just då de närmar sig gränsen för vad de kan bära låter han dem komma ner på jorden igen – eller sätter punkt. Det kallas stilkänsla, att värdera helheten högre än några privata soloexcesser, vilket inte alls hindrar honom från att bjuda en del exceptionella tonkavalkader: lyssna till exempel på skivans mest gripande låt, Pain.

The War On Drugs har lyckats höja nivån för varje nytt album, och den här musiken tror jag inte det är möjligt att få för mycket av.

Henrik Jansson Författare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning