The Magnetic Fields satsar på kvantitet men även kvalitet

Halvsekel. En låt för varje år ingår på The Magnetic Fields självbiografiska album om galjonsfiguren Stephin Merritts (till vänster) första femtio år. Bild: Pressbild

Femtio låtar och två och en halv timme musik ryms i den självbiografiska boxen 50 Song Memoir. Lukas Rusk är förtjust.

Indie/singer-songwriter

The Magnetic Fields

50 Song Memoir. 5 CD:r.

(Nonesuch)

Stephin Merritt, mannen bakom The Magnetic Fields, tänjer igen på popmusikens konventioner. För sitt nya självbiografiska skivprojekt 50 Song Memoir har han skrivit en låt för varje av hans femtio första levnadsår. Man orkar bra igenom två och en halv timme musik på fem skivor tack vare Merritts geniala och personliga låtskrivande.

Plattan som folk känner till av The Magnetic Fields är 69 Love Songs, ett ambitiöst trippelalbum som är just vad det låter som – sextionio sånger om kärlek. Idén låter knäpp och ovanlig, speciellt när man pratar om pop. Plattan blev ändå en succé tack vare Merritts enkla, roliga och kreativa låtar.

50 Song Memoir liknar 69 Love Songs på flera sätt, men det finns en tydlig skillnad: 50 Song Memoir är en bättre platta. Merritt har en oerhörd känsla för pop och så gott som alla låtar har en melodisnutt som sätter sig på hjärnan. Där Merritt på 69 Love Songs fyllde ut mellanrummen mellan de starkare låtarna med gimmicks känns låtarna nu jämnstarkare. Alla har texter som går på djupet. Merritt har uppenbarligen haft ett händelserikt liv som han gärna skriver om.

I låttexterna får vi höra om katten han hade som barn, om hur han blev underkänd i en etikkurs på universitet, om flera av hans kärleksrelationer och om hans missnöje med journalister och sättet de citerar honom på. Merritt skriver med ett dokumentärt grepp och exponerar en stor del av sitt liv i låtarna. Hans språk är enkelt men smart – han skriver om enkla teman på ett fräscht och överraskande sätt.

– Jag och Fred och Dave och Ted och hunden och katten och insekterna bodde alla i ett rum med en säng, så vi fick sova på handdukar och på mattorna. Åh, vi var unga och vagt kära, så vem skulle ha behövt pengar eller knark? Inte jag och Fred och Dave och Ted och hunden och katten och insekterna, sjunger Merritt i 93 Me and Fred and Dave and Ted.

Soundet och arrangemangen liknar också 69 Love Songs. De enkla låtarna får liv och färg med gitarr, stämsång, piano, stråkar, perkussion och en hel del synt. Även på den här fronten är låtarna personliga och väl genomtänkta. Det finns inte två låtar som låter likadant. Arrangemangen följer texterna och tidvis far bandet ut på atonala spår. På 91 The Day I Finally... sjunger Merritt om vad som händer den dagen han förlorar sitt vett, medan han vilt ger sig på cymbalerna och en synt.

Lukas Rusk

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning