The Independent: "Finland fattar de brittiska besluten i EU"

Underhusets talman Jacob Rees-Mogg från det brittiska parlamentet diskuterade Brexit med en demonstrant på tisdagen. Enligt tidningen Independent är det Finland som för Storbritanniens talan inom EU från och med den första september. Bild: Daniel Leal-Olivas/Lehtikuva-AFP

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson beslutade tidigare i augusti att brittiska diplomater inte längre ska delta i EU:s möten i Bryssel från och med första september. Enligt brittiska tidningsuppgifter blir det nu Finland som i praktiken för Storbritanniens talan inom Europeiska Unionen.

– Beslutet innebär att Storbritannien har reducerat inflytande över ny EU-lagstiftning, vilket kommer att påverka Storbritannien en tid framöver, skriver tidningen The Independent.

Premiärminister Johnson vill med sitt beslut signalera att Storbritannien menar allvar med sitt utträde ur Europeiska Unionen i oktober. Därför kommer den brittiska stolen att stå tom på EU:s möten redan om en dryg vecka.

– Eftersom Storbritannien fortfarande har rösträtt blir det EU:s ordförandeland Finland som har fullmakt att avgöra hur Storbritanniens röst används inom EU, uppger The Independent.

Enligt anonyma källor som Independent har talat med kommer de brittiska rösterna att användas på ett sådant sätt att de inte hindrar EU från att gå vidare med viktiga beslut. Storbritannien kommer inte längre att delta i vare sig Europeiska rådets eller olika arbetsgruppers möten från och med den första september.

Premiärminister Johnsons beslut kommer inte att påverka Storbritanniens representation i Europaparlamentet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning