The Guardian: 14 meldoniumfällda friade

Bild: Martti Kainulainen

Minst 14 idrottsutövare från Ryssland och Georgien som blivit fällda för att ha använt medlet meldonium har fått sina avstängningar hävda, skriver The Guardian.

Detta sedan den internationella antidopningsorganisationen Wada ändrat sina riktlinjer och sagt att dopningsavslöjade kan gå fria om mycket små mängder av medlet – som infördes på dopningslistan vid årsskiftet – hittas.

Bland dem som nu frias finns sex georgiska brottare, bland andra OS-silvermedaljören från 2012 Davit Modzmanishvili. Den ryska olympiska kommittén meddelar att åtta ryska avstängningar hävts, bland dessa 400-meterslöparen Nadezjda Kotljarova,

Det är oklart hur stor koncentration av det förbjudna medlet som hittades i den svenska medeldistanslöparen Abeba Aregawis prov.

– Det är en pågående utredning och då kommenterar vare sig jag eller någon annan i dopningskommissionen vad som händer, säger Tommy Forsgren som handlägger dopningsförseelser för det svenska Riksidrottsförbundet (RF) till SVT Sport.

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint är fundersam kring de nya turerna kring meldoniumavstängningarna.

– Det är ovisst för hela idrotten generellt. Vilka är det som är dopningsavstängda och vilka är det inte. Det är väldigt svårt, säger Torneklint till SVT.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning