Thaimassörernas skyltfönster speglar ett människoliv

Thailändsk estetik inspireras av färger, blommor och värme, säger konstnärsduon Ida Enegren och Johanna Bruun. Bild: Cata Portin

Färggranna, dekorativa och prydda med små skatter. Konstnärsduon Johanna Bruun och Ida Enegren närstuderade de thailändska massörernas skyltfönster och upptäckte att thailändarna anser att finländska skyltfönster är trista.

"Varför i fridens namn ska ni ägna er åt thaimassörernas skyltfönster?" undrade vänner och kolleger klentroget när journalisten och grafikern Johanna Bruun och fotografen Ida Enegren berättade om sitt nya projekt.

"För att vi är fascinerade och nyfikna", svarade Bruun och Enegren.

– Skönhet, smak och stil har låg status men är jätteintressant. Vem har rätt att bestämma vad som är vackert, sammanfattar Johanna Bruun i dag.

Projektet började med att Johanna Bruun en dag lutade sig fram mot det thailändska massageskyltfönstret i det hus hon själv bor i för att närmare kolla hur det var pyntat.

– Jag upptäckte att skyltfönstret var vackert och spännande och ville fortsätta min dokumentation.

Paret Bruun och Enegren har samarbetat tidigare och kastade sig över den nya utmaningen. Tre år av dörrknackning, intervjuer, fotografering och samtal ledde fram till två utställningar och en bok om estetiken i massörernas skyltfönster och om de personer som dekorerar skyltfönstren.

Boken Open – On Thai Massage Windows in Finland dokumenterar tio thaimassörers skyltfönster i Finland och kompletteras av intervjuer med ägarna till massageinstituten.

Hade ni fördomar om skyltfönstren när ni började jobba?

– Jo, vi hade idéer om att alla skyltfönster såg likadana ut men det var fel. När man betraktar skyltfönstren noga hittar man både de element som förenar skyltfönstren men också olikheterna, säger Ida Enegren.

– Blommor av papper, odlingar och buddistiska gåvor är väldigt vanliga.

Johanna Bruun och Ida Enegren understryker att skyltfönstren speglar den värld deras innehavare kommer från.

– Thailändarna är vana vid färger, blommor och värme och det ger en helt annan skönhetsuppfattning än vi har. Våra skyltfönster kommenterar de med att de är tråkiga. Men den glittrande julskyltningen tycker de är fin.

Hittade ni något thailändskt fönster ni tyckte var fult?

– Nej, jag tänker inte så. Jag tycker att alla fönster är intressanta fastän de inte alla gånger speglar min egen smak, svarar Bruun.

Thaimassörernas skyltfönster är inte identiskt pyntade, trots att många tror att de är det. Bild: Ida Enegren

Dörrknackning

Den mest tidskrävande fasen av arbetet bestod i att knacka dörr och höra sig för ifall massageinstitutens ägare var intresserade av att ställa upp på intervju. En del var avvisande, andra mera pr-sinnade och insåg genast vad Bruun och Enegren var ute efter.

– Andra reagerade som om de hade väntat på att någon skulle fråga dem om deras fönsterdesign.

– Och somliga undrade om vi var ironiska men vi är faktiskt uppriktigt intresserade.

Intervjuerna utgick från vad thailändarna ville säga med sina val av skyltning – ville de marknadsföra sig eller betona det visuella – men kom också att handla om privatlivet. Däremot handlar intervjuerna inte om thailändarnas yrkesutövning.

Polisrazzior och anklagelserna om sexarbete för några år sedan har satt sina spår vilket kom fram i en viss misstänksamhet i början.

Inne i massageinstituten mötte paret Bruun och Enegren en värld de hade inbillat sig vara mystisk men som mest påminde om ett vardagsrum.

Hemlängtan

Många av de thailändska kvinnor som driver massageinstitut i Finland lyckas försörja barn, föräldrar och andra familjemedlemmar såväl hemma i Thailand som i Finland. Priset är arbetsdagar på upp till femton-sexton timmar. Eftersom kunderna sällan bokar tid till massörerna måste instituten hålla öppet största delen av dagen.

– För dem är det ofta en ambivalent situation att befinna sig i Finland. De är stolta över att kunna försörja sina barn och lyckliga över att barnen ofta gjort en klassresa – från arbetarklass till medelklass.

– Men samtidigt saknar de ständigt sina barn. Våra diskussioner med kvinnorna har ena minuten kunnat handla om färgen på gardiner för att i nästa minut ventilera oron för en son som befinner sig tusentals kilometer härifrån och som drabbats av problem.

Vi finländare yvs gärna över våra designstorheter som Marimekko, Artek, Tapio Wirkkala och Kaj Franck. Men när Johanna Bruun och Ida Enegren bad thailändskorna beskriva finska skyltfönster fick de till svar adjektiv som ödslig, tråkig, deprimerande och stillös. "Har finländarna verkligen inte råd att dekorera sina fönster lite vackrare?" undrade en av de intervjuade.

– Å andra sidan imponeras många av den finska naturen och av snön, berättar Johanna Bruun.

– Några försöker utveckla sin estetik för att smälta in och anpassa sig efter kundernas ideal.

Hur mycket konkurrerar massageinstituten med varandra om stil?

– Vissa kanske tävlar eller blir inspirerade av varandra men många betonar att de inte vill kopiera varandra.

Johanna Bruun och Ida Enegren deltar i grupputställningen Bloom som visas i galleriet Lokal i Helsingfors. Utställningen öppnar 22 augusti.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning