Thailändska studenter åtalas för majestätsbrott

Thailands kung Maha Vajiralongkorn. Arkivbild. Bild: Wason Wanichakorn/AP/TT

Tolv thailändska prodemokratiska studentaktivister åtalas för uppvigling och majestätsbrott. Åtalet gäller en demonstration förra året, då aktivisterna krävde reformer av Thailands monarki.

Förra året tändes gnistan till de studentledda prodemokratiska protesterna mot premiärminister Prayut Chan-O-Chas och hans regering. Ett av kraven som väcktes är en reform av monarkin – tidigare en fråga som varit tabu i det starkt rojalistiska Thailand.

Vid en protest i oktober 2020 tågade tusentals till den tyska ambassaden i protest mot kung Maha Vajiralongkorn, som tillbringat mycket tid i Tyskland. Studenterna har åtalats för deltagande i demonstrationen och de tal som hölls vid ambassaden.

Studenterna släpptes mot borgen under torsdagen. Villkoret var bland annat att de "inte får begå fler lagbrott mot kungahuset".

Att avskaffa Thailands lagar kring majestätsbrott, som är världens hårdaste, har varit ett av den prodemokratiska rörelsens huvudkrav. Maxstraffet är 15 år och enligt kritiker används lagen för att komma åt politiska motståndare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning