Thailändsk torskgryta

En populär vardagsrätt i mitt kök: torsk med thailändska smaker. Krämigt, syrligt, småstarkt och väldigt gott. Bild: Janerik Henriksson/TT

Det här är en variant där nordisk fisk möter thailändsk hetta i en smakrik rätt. För en större sats kan du lägga till valfria grönsaker och späda med mer kokosmjölk.

Thailändska torskgryta

För 4 portioner, 30 minuter

400 g fryst torsk (MSC-märkt)

100 g champinjoner

1 purjolök

3 stjälkar citrongräs

olja

5 limeblad

1–5 tsk grön eller röd currypasta (eller efter smak)

5 cm färsk ingefära, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade

1–2 burkar kokosmjölk, à 400 g

1–2 msk fisksås

1/2–1 citron

1–2 lime

1 broccolihuvud

5 cocktailtomater, delade

färsk koriander

Att äta till:

jasminris

Gör så här:

1. Tina fisken en stund så att den går att skära i bitar. Dela champinjonerna i halvor eller kvartar beroende på storlek. Skölj och strimla purjon grovt. Banka citrongräset med knivskaftet, dra av de yttersta bladen och strimla resten fint.

2. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs limeblad, currypasta, ingefära, purjo, champinjoner, vitlök och citrongräs ett par minuter. Slå på kokosmjölken, lägg försiktigt i torskbitarna, smaksätt med fisksås, pressad citron och lime.

3. Tillsätt broccolin skuren i buketter och mer kokosmjölk om du vill ha en "soppigare" gryta. Sjud sakta i cirka 10–15 minuter eller tills fisken vitnat. Lägg i tomaterna mot slutet. Smaka av. Strö över grovhackad färsk koriander och servera med jasminris.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning