Thailand synar elfenbensbutiker

Thailändska tullmyndigheter konfiskerade över 700 kilo afrikanskt elfenben i december. Nu skärper man kontrollen av elfenbensbutikerna i landet. Bild: EPA

Thailändska myndigheter hårdgranskar varje butik som säljer elfenben. Den illegala handeln och tjuvjakten krävde ett dödsoffer i fredags.

Thailändska myndigheter lovar att inom två månader genomföra en razzia mot varje butik som säljer produkter av elfenben. Det är ett led i den thailändska regeringens försök att hålla sig till överenskommelserna i det internationella avtalet om handel med djur och djurdelar (Cites), uppger den statliga nyhetsbyrån.

Efter en raid mot 24 elfenbensbutiker i provinsen Nakhan Sawon nyligen stängdes 13 av butikerna för att de inte kunde påvisa att elfenbenet var lagligt. Elfenbenshandeln i provinsen är den mest omfattande i landet efter kommersen i huvudstaden Bangkok, enligt en rapport från 2009.

Myndigheterna började ingripa hårdare mot elfenbenshandeln under 2015. Som en följd av det har fyra misstänkta fall av illegal handel gått till åtalsprövning. Än återstår 216 affärer att granska.

Cites identifierar Thailand som ett av världens åtta värsta länder i fråga om brott mot reglerna för elfenbenshandel. Thailand undgick handelssanktioner med en hårsmån 2015, men hålls fortfarande under lupp.

Handeln med elfenben, inte minst den illegala handeln, omsätter enorma belopp och lever på tjuvjakt främst i Afrika.

Nyhetsbyrån AFP uppger att en brittisk naturskyddare dödades av tjuvskyttar i Tanzania i fredags. Roger Gower som jobbade för en välgörenhetsorganisation hjälpte de tanzaniska myndigheterna att spåra illegala elefantjägare då dessa sköt ner hans helikopter.

Enligt BBC fällde tjuvskyttarna Gowers helikopter med automatgevär i närheten av Serengeti nationalpark som sträcker sig över norra Tanzania och södra Kenya. Gower lyckades nödlanda, men han var död när räddningsmanskapet hann fram.

Enligt WWF har Tanzanias elefantbestånd minskat från 109 000 individer till 43 000 på 5 år, främst på grund av tjuvjakt. Hela Afrikas elefantbestånd uppskattas av WWF till ungefär 470 000.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning