Blir bären i skogen? Thailand dröjer med beslut om bärplockare till Finland

Hur det blir med de thailändska skogsbärsplockarnas ankomst till Finland i år är ännu väldigt oklart. Allt hänger nu på om de thailändska myndigheterna tillåter bärplockarna att lämna landet. Bild: Pixabay

Fortfarande är det väldigt oklart om Thailand kommer att tillåta att 3 000 thailändska skogsbärsplockare kommer till Finland i år.

Thailand ingår i listan över länder vars invånare tillåts arbetsresor till Finland från och med måndag. Trots det är det oklart när och om thailändska bärplockare över huvud taget kommer att kunna komma till Finland för att hjälpa till med årets skogsbärskörd.

Just nu hänger allt på de thailändska myndigheterna som varit tveksamma till att tillåta bärplockarna att lämna landet.

De thailändska myndigheterna hade lovat ge besked i frågan på fredagen. Redan på torsdagskvällen fick Arbets- och näringsministeriet i Finland ändå beskedet att beslutet dröjer.

– Vi meddelades via vår ambassadör i Bangkok att beskedet skjuts upp med omkring två veckor, säger regeringsråd Olli Sorainen vid Arbets- och näringsministeriet.

Thailands arbetsmyndighet fastställer årligen en kvot för hur många bärplockare som får komma till Finland. I år var den kvoten fastställd till 3 000 bärplockare.

Sorainen säger att både myndigheter och företag i Finland nu arbetar hårt för att bärplockarna ska fås till Finland i tid för att hjälpa till med årets skörd av skogsbär.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning