Textilföretag tar ställning mot könsstympning – samlar namn till medborgarinitiativ

Finlaysons gamla fabrik i Tammerfors. Bild: Tor Wennström

Finlayson har en ny mission: att samla in namn till ett medborgarinitiativ som vill förbjuda kvinnlig könsstympning i en egen lag.

Finland är det enda landet i Norden där kvinnlig könsstympning inte är förbjudet i form av en skild lag. Det här vill textilföretaget Finlayson försöka rätta till genom att samla in underskrifter till ett medborgarinitiativ som vill förbjuda kvinnlig könsstympning. En lag skulle vara viktig för att visa att kvinnlig könsstympning inte är accepterat i Finland, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

I nuläget klassas kvinnlig könsstympning enligt brottsbalken som misshandel.

– Som pappa till två flickor är jag förstummad över att vi inte har någon lag om förbjuder kvinnlig könsstympning i Finland. Misshandel är inte rätt term att använda för den skada ett sådant ingrepp orsakar flickor. Vi har inga klara siffror på hur vanligt det är i Finland med kvinnlig könsstympning, men varje drabbad flicka är för mycket. Det finns inga fördelar med könsstympningar, bara fysiska och psykiska nackdelar, säger Jukka Kurttila på Finlayson, i pressmeddelandet.

Finlayson har också tidigare aktivt tagit ställning. I fjol startade företaget till exempel en kampanj mot löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Finlayson sade också för några år sedan upp samarbetet med varuhuset Kärkkäinen, med motiveringen att det har kopplingar till Magneettimedia, som har kritiserats för att sprida rasism och antisemitism.

Tidigare har motsvarande namninsamlingar bara kommit upp till några tusen underskrifter, men den här gången tror man på Finlayson att man ska komma upp till 50 000 namn, som krävs för att medborgarinitiativ ska tas upp i riksdagen.

– Vanligen tar företag inte ställning i frågor som inte direkt rör deras verksamhet, men för oss är det viktigt att göra något konkret för våra värderingar. Vi har också möjligheten att nå ut till tusentals personer genom våra butiker dagligen, säger Kurttila.

– Vi behöver en gräsrotsrörelse både i Finland och utomlands för att komma åt könsstympningen. En speciallag stärker synen på att det är fråga om våld, inte ett steg i en flickas väg till att bli vuxen, säger Tiina Antturi på World Vision, som fungerar som sakkunnig i frågan.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning