Texas förklarat som katastrofområde

Frivilliga i San Antonio i Texas delar ut vatten till allmänheten sedan vattenförsörjningen kollapsat i delstaten efter en stenhård köldknäpp. Bild: Eric Gay/AP-TT

USA:s president Joe Biden förklarar delstaten Texas som nationellt katastrofområde.

Texas har drabbats hårt av en utdragen köldvåg som lett till att strömförsöjningssystemen delvis kollapsat och tillgången till rent vatten begränsats. Minst 40 människor bedöms ha förlorat livet till följd av det kalla vädret.

Beskedet om att delstaten blir ett nationellt katastrofområde gavs på lördagen av USA:s katastrofmyndighet Fema. Beslutet innebär bland annat att ekonomiska medel frigörs så att stöd kan ges till dem har som drabbats av väderkatastrofen.

I fredags vände minusgraderna till plus för första gången sedan förra söndagen och strömmen har delvis återvänt. Men fortfarande köar huttrande Texasbor vid utlämningsplatser för rent vatten runt om i delstaten.

President Joe Biden överväger att resa till Texas inom kort, och enligt Vita huset arbetar man nu nära Texasguvernören Greg Abbott – som är en av de republikaner som inledningsvis inte ville erkänna att Joe Biden vunnit i presidentvalet över Donald Trump.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning