Texas följer inte i Floridaelevers fotspår

Texasbor säger att dådet på Santa Fe-skolan inte kommer att påverka deras inställning till vapen. Bild från en vaka vid skolan.Bild: Brendan Smialowski

Skolmassakern i Florida i februari initierade en stor folkrörelse för striktare vapenlagar.Efter fredagens skolskjutning i Texas – som har en av de mest tillåtande lagarna – höjs färre röster.

Den 17-årige gärningsmannen på gymnasieskolan i Santa Fe, Texas, var beväpnad med ett hagelgevär och en revolver som han tagit från sin pappa. Med de vapnen dödade han tio personer.

När en 19-åring sköt ihjäl 17 personer på en skola i Parkland, Florida, i februari reagerade elever med ett stort upprop för en hårdare reglering av vapeninnehav – ett rop som ekade och väckte diskussion i hela USA.

I Texas säger elever och lärare att de inte kommer att låta tragedin påverka dem i vapenfrågan.

"Gjort det oavsett"

– Nej, jag tror att om han hade velat skjuta på skolan så hade han gjort det oavsett, säger 17-åriga Tori White, om gärningsmannen.

Jordan Flores, tidigare elev vid skolan i Santa Fe, tror inte på en liknande motståndsrörelse i Texas:

– Det kommer inte att hända.

Tidigare i år slogs det larm om skottlossning vid samma skola. Det visade sig senare vara falskt, men Jordan Flores och hans vän ryckte tidigt ut för att hjälpa till.

– Vi tog oss dit. Jag hade en 40-kalibrig pistol på höften, ett hagelgevär på ryggen, och han hade en automatkarbin. Vi var redo, säger han.

Föreslår ombyggnation

När polisen höll en presskonferens kort efter fredagens dåd sade en av polischeferna att man måste agera för att något liknande inte ska kunna ske igen. Åtgärden polischefen föreslog var att bygga om alla skolor så att det finns färre ingångar att vakta.

Elever och föräldrar i Santa Fe säger till nyhetsbyrån AFP:s utsände reporter att det bästa sättet att skydda sig är att själv vara beväpnad.

– Jag tror inte att en vapenreform kommer att vara en fråga över huvud taget i vårt samhälle eller i Texas i stort, säger Geoff Anderson, pappa till en elev som går sista året på den drabbade skolan.

Massaker i november

I konservativa Texas bor en tredjedel av alla barn i hushåll där det finns minst ett skjutvapen. Den senaste masskjutningen i delstaten var i november förra året, då en man med automatgevär sköt ihjäl 26 personer vid en kyrka i landsbygdsorten Sutherland Springs.

Republikanen Greg Abbott är guvernör i Texas och känd vapenförespråkare.

– Jag SKÄMS, skrev han till exempel i ett inlägg på Twitter för två år sedan.

– Texas är nummer två i landet för antal nyinköpta vapen, efter Kalifornien. Öka takten nu, Texasbor.

Läs också:

Överlevande vittnar om skolskjutningen

Fakta

USA och vapen

Amerikaners rätt att bära vapen slås fast i det andra tillägget till USA:s författning, som antogs 1791. Denna rätt bekräftades som en "garanti för den personliga rätten att äga ett vapen" i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008.

Landets delstater har dock olika lagar när det gäller försäljning (eller begränsning av försäljning), registrering, förvaring, åldersgränser och annat som rör vapeninnehav.

Generellt anses republikanska politiker vara mer vapenvänliga medan flera demokrater har försökt skärpa vapenlagarna. En viktig aktör i sammanhanget är den mäktiga vapenlobbyn National Rifle Association (NRA).

I oktober i fjol uppgav 42 procent av amerikanerna att det fanns ett skjutvapen i deras hem, enligt opinionsinstitutet Gallup. 28 procent vill se en lag som förbjuder handeldvapen, utom för polis och liknande yrkesgrupper, medan 71 procent är emot en sådan lag.

Källor: The New York Times, NRA.org, Gallup med flera

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33