Teuvo Hakkarainen dömd för sexuellt antastande - "Grabbigt beteende ingen ursäkt"

Teuvo Hakkarainen var ångerfull i rätten. Han medgav att han gjort fel, men ansåg sig inte ha gjort sig skyldig till brott. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Helsingfors tingsrätt har dömt riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen till dagsböter för misshandel och sexuellt antastande. Han döms till 45 dagsböter på sammanlagt 3 060 euro. Han ska dessutom betala 1 400 euro till riksdagsledamot Veera Ruoho (Saml) som ersättning för sveda och värk.

Helsingfors tingsrätt behandlade åtalen mot riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen (Sannf) på måndagen. I rätten medgav Hakkarainen att han berusad kysst Ruoho mot hennes vilja på en julfest i riksdagen i fjol. Han nekade dock till att han skulle ha gjort sig skyldig till brott.

– Jag är väldigt ledsen över det skedda och all värk och lidande jag orsakat Veera Ruoho. Jag minns inte så mycket av själva händelsen men det var inte meningen att göra henne illa, sade Hakkarainen som läste högt sina ursäkter från en lapp i rättssalen.

Misshandel mot huvud leder ofta till fängelsestraff

Enligt åklagaren handlade det däremot uttryckligen om ett uppsåtligt brott där Hakkarainen hade druckit för mycket, blivit berusad och använt våld för att kyssa Veera Ruoho. Hakkarainen hade vridit Ruohos huvud med kraft mot sitt eget. Ruoho hade gjort motstånd men inte lyckats komma loss från Hakkarainen som till slut kysste henne på munnen.

Ruoho har sedan tidigare nackproblem och Hakkarainens kraftfulla tag har lett till ytterligare nacksmärtor och problem som pågått sedan incidenten. Enligt häradsåklagare Eija Velitski döms våld mot huvudet och området kring huvudet ofta till villkorligt fängelsestraff. Ibland till och med som ovillkorligt, beroende på hur allvarlig situationen är.

– Som åklagare yrkar jag alltid på fängelsestraff då det handlar om kraftfull misshandel mot huvud och nacke. Det kan vara svårt att förstå, men om man läst några obduktionsprotokoll så förstår man hur nära ett dödsfall kan vara, sade Velitski som yrkade på 60 dagars villkorligt fängelsestraff.

Grabbigt beteende i fyllan

Utöver misshandeln dömdes Hakkarainen för sexuellt antastande. Att kyssa någon med våld mot sin vilja är i allra högsta grad sexuellt antastande enligt Velitski. Enligt henne är det även viktigt att understryka att berusat tillstånd, grabbigt beteende och humor, som nämndes som motiv i rätten, inte berättigar till liknande beteende.

– Att bli berusad är självförvållat och leder inte till ett mildare straff. Jag hör ofta i tingsrätten att någon inte gjort något med flit, men det räcker inte som förklaring, sade Velitski som nu överväger att överklaga domen.

Hela rättegången var snabbt över då parterna snabbt var ense om händelseförloppet och det var en lättad Veera Ruoho som mötte pressen efteråt.

– Det här var en viktig dom med tanke på andra offer som utsätts för liknande. Jag har nog aldrig sagt det ansikte till ansikte åt Hakkarianen, men ursäkten är mottagen, sade Veera Ruoho.

Leena Meri, som är ordförande för den sannfinländska riksdagsgruppen, säger till Helsingin Sanomat att gruppen inte vidtar några ytterligare åtgärder med anledning av domen.

Hakkarainen fick en varning av riksdagens talman och gruppen när antastandet inträffade i december.

Veera Ruoho lider av nackproblem efter att Hakkarainen vridit hennes huvud, och kysst henne mot hennes vilja, i riksdagen i december i fjol. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Den samlingspartistiske riksdagsledamoten Kari Tolvanen vittnade i rätten på måndagen. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning