Tesla presenterar sin lastbil – ska gå att köra "som en sportbil"

Teslas vd Elon Musk vill säkert mycket hellre prata om bolagets nya lastbil än alla problem som drabbat tillverkningen av Model 3. Bild: Ben Macmahon

Tesla ska presentera sin första lastbil under fredagsmorgonen finsk tid. Enligt förhandssnacket är det en lastbil i amerikansk klass 8, vilket innebär en riktig tungviktare.

Elbilstillverkarens vd Elon Musk har, på sitt sedvanligt blygsamma sätt, lovat att lastbilen ska gå att köra som en sportbil.

Problemet för alla lastbilstillverkare som nu utvecklar eldrivna tunga fordon är batterierna. Mercedes Benz har redan visat upp en elektrisk tung lastbil, Fuso E-Canter, men räckvidden på en laddning uppges vara beskedliga hundra kilometer. Det är tillräckligt för transporter i och runt städer, men inte för fjärrtransporter

Kommentarerna från andra lastbilstillverkare när det gäller eldrift är i princip att "vi är inte där ännu". Så sent som för drygt en månad sedan presenterade Volvo två nya modeller som drivs av biogas eller naturgas.

För Tesla är det säkert välkommet att få prata lastbilar när tillverkningen av nya Model 3 har lidit av stora störningar under de första månadernas produktion.

Å andra sidan är de två fordonen nära besläktade. Lastbilen, på engelska kallad Tesla Semi (som betyder ungefär dragbil), ska enligt Musk drivas av "en drös" Model 3-motorer.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning