Terrorrättegång mot tyska högerextremister

Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Sebastian Kahnert

Kvinnan och de sju männen misstänks ha genomfört flera våldsamma attentat mot flyktingar och vänsterpolitiker. Nu inleds rättegången i tyska Dresden.

En bilbomb riktad mot en vänsterpartist, våldsamma attacker mot ett asylboende och ett vänsterkollektiv, ett attentat mot en politikers kontor och ett bombdåd mot ytterligare ett asylboende. Det är facit för den högerextrema cell som i tyska medier kallats Freitalgruppen, enligt åtalet, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Rättegången som nu inleds i Dresden är en av de mest omfattande i Tysklands moderna historia. De åtta åtalade anklagas för mordförsök och medlemskap i en terroristgrupp. Om de fälls riskerar de långa fängelsestraff.

Brotten ska ha begåtts under sommaren och hösten 2015. De misstänkta kommunicerade enligt åklagarna i en krypterad chatt, där de bland annat kallade invandrare för "eländiga parasiter" och vänstersinnade för "fästingar" som borde "bindas fast i närmaste lyktstolpe". Ordet fästing – "Zecke" – har en lång historia som skällsord i tyska högerextrema kretsar.

Rasismen och främlingsfientligheten är utbredd i delstaten Sachsen, där Freital och Dresden ligger. Ett stort antal flyktingboenden har stuckits i brand och nynazistiska NPD fick nära 5 procent av rösterna i lantdagsvalet 2014.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning