Terroroffers grav skändades – två gånger

Elvaåriga Ebbas gravplats har skändats. Hon var ett av offren för terrorattacken i Stockholm förra året. På bilden är blommor som satts upp vid Åhléns för att hedra offren. Arkivbild. Bild: TT/Jonas Ekströmer

Vid två tillfällen den senaste tiden har gravplatsen för elvaåriga Ebba skändats, ett av offren för terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm.

– Vi som har förlorat våra älskade har lidit och kränkts tillräckligt i det här terrordådet. Vi måste få läka våra sår, säger Ebbas mamma till SVT Nyheter.

Första gången hade gravstenen slagits sönder och två bronssparvar som monterats på stenen stulits. En vecka senare skändades graven igen.

– Jag blir mållös och lika bestört som alla andra blir. Hur kan det ske mitt i staden? Vem vill göra det? säger Roger Gärtner, tillförordnad kyrkoherde i Adolf Fredriks församling.

Han hoppas att polisen kan patrullera oftare kring kyrkan för att avskräcka vandaler. Händelserna har polisanmälts, men ärendena är nedlagda eftersom det saknas spår och vittnen.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning