Terroroffers grav skändades – två gånger

Elvaåriga Ebbas gravplats har skändats. Hon var ett av offren för terrorattacken i Stockholm förra året. På bilden är blommor som satts upp vid Åhléns för att hedra offren. Arkivbild. Bild: TT/Jonas Ekströmer

Vid två tillfällen den senaste tiden har gravplatsen för elvaåriga Ebba skändats, ett av offren för terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm.

– Vi som har förlorat våra älskade har lidit och kränkts tillräckligt i det här terrordådet. Vi måste få läka våra sår, säger Ebbas mamma till SVT Nyheter.

Första gången hade gravstenen slagits sönder och två bronssparvar som monterats på stenen stulits. En vecka senare skändades graven igen.

– Jag blir mållös och lika bestört som alla andra blir. Hur kan det ske mitt i staden? Vem vill göra det? säger Roger Gärtner, tillförordnad kyrkoherde i Adolf Fredriks församling.

Han hoppas att polisen kan patrullera oftare kring kyrkan för att avskräcka vandaler. Händelserna har polisanmälts, men ärendena är nedlagda eftersom det saknas spår och vittnen.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54