Terroristerna i Barcelona kan ha förberett fler attacker

Tyst minut. Stora skaror samlades i går för att hedra offren för terrorattackerna i Barcelona och Cambrils. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS/JAVIER ZORRILLA

Spanska myndigheter misstänker att en större terrorcell kan ha stått bakom terrordåden i Barcelona och Cambrils under torsdagen och natten till fredagen. Minst 14 människor dödades och 130 skadades i dåden.

Polisen grep under gårdagen fyra misstänkta i samband med terrordåden, men fortsatte under dagen att leta efter en 17-årig yngling som misstänks vara huvudgärningsmannen.

En skåpbil mejade under torsdagseftermiddagen ned människor under en vansinnesfärd längs turiststråket Las Ramblas i Barcelona. Bara åtta timmar efter dådet i Barcelona larmade polisen om en "pågående händelse" i turistorten Cambrils, där fem misstänkta terrorister dödades i en skottväxling med polis.

Dådet krävde ett dödsoffer och minst sju personer skadades, då en bil körde på människor vid ett promenadstråk. Polisen sköt fem gärningsmän i samband med dådet som var iförda bombbälten, som senare visade sig vara falska. Under gårdagskvällen rapporterade tidningen El País med hänvisning till en poliskälla att föraren i Barcelona var en av de dödade terroristerna i Cambrils.

Byggde gasbomb?

Polischefen Josep Luis Trapero säger att terroristerna kan ha förberett fler attacker men att de hindrades på grund av den explosion som skedde i ett hus i Alcanar på onsdagen. I explosionen dödades en person och flera skadades. Polisen har hittat butangasflaskor som antyder att gärningsmännen hade planerat för ytterligare förödelse, men av misstag åstadkom en explosion vid förberedelserna.

– De hade inte längre material nog för att utföra ännu större attacker, sade Trapero vid en presskonferens under fredagen.

Enligt polisen hänger alla de tre händelserna ihop.

De fyra personer som hittills gripits är mellan 21 och 34 år gamla, skriver Reuters. Tre är marockanska medborgare och den fjärde är spansk. Enligt La Vanguardia letade polisen under gårdagen efter ytterligare tre misstänkta, förutom 17-åringen som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona.

Är inte rädda

Vid torget Plaça de Catalunya i Barcelona samlades i går på dagen en enorm folksamling. Efter en tyst minut bröt människor ut i spontana applåder och skanderade "Jag är inte rädd!", rapporterade TT:s utsände.

Barleconaborna Mireia Masferrer och Laura, båda 19 år, beskriver en känsla av handlingsförlamning inför terrordådet. Därför är det viktigt att visa sig på gatorna tillsammans med alla andra, säger de.

– Man måste visa solidaritet med offren för det hemska som hänt, säger Mireia Masferrer.

Efter manifestationen fortsatte folkhavet ner längs Las Ramblas. Efteråt började sakta det normala vimlet längs turiststråket återvända. Men tungt beväpnade poliser påminde om att detta inte var en vanlig fredag.

Inga finländare

I går rapporterades om minst 14 döda och 130 skadade i terrordåden. Över 60 av dem som skadades var i går kvar på sjukhus, uppger myndigheterna. Av dem befinner sig 17 i kritiskt tillstånd och omkring trettio är allvarligt skadade, rapporterar AP.

Enligt de spanska myndigheterna fanns över 30 nationaliteter representerade bland de döda och skadade i terrordåden. Finska Utrikesministeriet hade inte i går fått kännedom om några finländare bland dem.

Fler bilattacker

Forskaren Antti Paronen vid Försvarshögskolan säger i en intervju för FNB att det snarast är ett mirakel att det inte skett ett större terrordåd i Spanien på flera år.

Enligt Paronen återfinns Spanien bland topp tre i antalet gripna jihadister. Frankrike toppar listan före Belgien och Spanien.

– Då man jämför bristen på attacker med den höga mängden terrorgripanden är det ett mirakel att ingen egentlig större terrorattack inträffat i Spanien. Man kunde ha väntat sig en attack tidigare.

Den senaste stora attacken i Spanien ägde rum 2004. Terrororganisationen IS har tagit på sig ansvaret för torsdagens attacker, vilket Paronen ser som trovärdigt.

Paronen säger att attentaten tycks ha varit noga planerade om faktiskt attacken i Barcelona har ett samband med attacken i Cambrils och explosionen i Alcanar. Han tror att vi kommer att se fler bilattacker i Europa.

– Den här attackmetoden kräver betydligt mindre kunnande och resurser än någon annan metod. För IS är det av högsta vikt att attackerna sker och att de kan visa sig vara starkare än de i själva verket är.

Fakta

Attacker med fordon i Europa

Augusti 2017: Sex soldater skadas när en 36-årig man kör in i dem i en förort till Paris.

April 2017: En man kör in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och kraschar därefter in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödas.

Mars 2017: Ett attentat utförs vid brittiska parlamentet i London, där en man vansinneskör med en bil på Westminster bridge för att sedan knivhugga en polis vid det parlamentsbyggnaden. Sex människor dödas inklusive attentatsmannen. Ytterligare en skadad kvinna avlider senare.

December 2016: Tolv människor dödas när en lastbil ränner in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen skjuts senare ihjäl av italiensk polis.

Juli 2016: 84 människor mister livet när en lastbil kör rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. IS tar på sig dådet.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39