Terrorhotet skakar Helsingfors – "Varken poliser eller betonghinder kommer att stoppa terroristen"

Trotsar rädslan. Maria Tuomi besökte tillsammans med sina barn Edit och Evert samt deras kompis Roni (t.v.) Tempelplatsens kyrka på tisdagen. Bild: Cata Portin

Söndagens stora polisinsats vid Tempelplatsens kyrka fick allmänheten på sin vakt. Har terrorn nu kommit till Finland? Enligt Centralkriminalpolisen avviker situationen nu inte från det vanliga men för Helsingforsborna har hemstaden blivit aningen mörkare.

Allt är som vanligt vid Tempelplatsens kyrka på tisdagsförmiddagen. Förutom betonghindren framför ingången skvallrar ingenting om att stället på söndagen var fyllt av polispatruller som sökte igenom området med bland annat polishundar och drönare.

Duggregnet verkar inte störa turisterna och de övriga semestrarna som kommit för att beundra den speciella kyrkan, som trots helgens händelser håller öppet som vanligt. En av dem är Maria Tuomi som kommit till platsen tillsammans med sina barn. Tuomi bor själv i Tölö och är väl medveten om helgens händelser. Ändå bestämde hon sig för att besöka kyrkan.

– Jag ville trotsa rädslan. Jag hade aldrig varit här tidigare trots att vi bor helt bredvid och jag ville inte låta bli att komma hit bara på grund av rädsla.

Enligt Centralkriminalpolisen (CKP) var söndagens polisinsats en reaktion på flera tips om en planerad terrorattack mot Tempelplatsens kyrka. Kriminalöverkommissarie Tero Haapala säger att det var viktigt att snabbt få i gång alla tänkbara åtgärder för att utreda hotet.

Det här är ett pussel som kan ta upp till flera månader att lösa

– Alla beslut fattas enligt allvarlighetsgrad. När det är frågan om eventuell fara för människors liv är det vår uppgift att agera snabbt och effektivt.

Angående hotets karaktär vill Haapala inte uttala sig. Han kan ändå säga att ingen gripits för något brott och att utredningen kring misstankarna av en planerad attack fortsätter. CKP har ändå gjort bedömningen att det för närvarande inte finns någon orsak till att fortsätta en operation liknande den på söndagen.

– Utredningarna fortsätter men det här är ett pussel som kan ta upp till flera månader att lösa, säger Tero Haapala.

CKP har inte avslöjat vilka uppgifter som ligger bakom söndagens operation och varför man misstänkte att kyrkan var målet. Tempelplatsens kyrka är emellertid en av Helsingfors populäraste turistattraktioner. Årligen besöker cirka 700 000 människor kyrkan och under de finaste sommardagarna kan kyrkan ha till och med 10 000 besökare. Enligt Tölö finska församlings kyrkoherde Auvo Naukkarinen är det onödigt många.

– Den här turistströmmen måste styras på något vis, och vi har tänkt att den även kunde minskas lite, säger Naukkarinen till FNB.

Rädslan växer

Maria Tuomi har för första gången blivit medveten om de eventuella farorna kopplade till stora folksamlingar.

– Innan den här våren tänkte jag aldrig att det kunde vara farligt att röra sig i Helsingfors centrum. Nu är jag plötsligt medveten om vart jag tar mina barn och funderar över om det är tryggt att till exempel fira första maj i Esplanadparken.

Hon säger att familjen funderat över om de faktiskt vill bo kvar i Helsingfors centrum nu när läget i världen är så oroligt.

– Jag sa faktiskt precis i går till min man att jag undrar om vi hinner flytta bort innan någonting händer här.

Tuomi är inte ensam om sin oro. De återkommande terrordåden i Europa har fått även det finska folket på sin vakt. Förra veckan bestämde Skyddspolisen (Skypo) att höja terrorhotsnivån i Finland och säkerhetsarrangemangen vid stora evenemang och folksamlingar ses över.

Om någon faktiskt vill utföra en terrorattack någonstans kommer nog varken poliser eller betonghinder att stoppa personen

Kriminalöverkommissarie Tero Haapala vid Centralkriminalpolisen påminner ändå om att helgens utredning i sig inte är någon unik situation utan att polisen hela tiden utreder liknande hot i Finland. Skillnaden är att polisen oftast inte valt att genomföra stora synliga operationer i stil med söndagens.

– Den här gången måste vi agera effektivt på en central plats, normalt syns inte sådana här insatser utåt.

Haapala säger också att det inte finns något samband mellan Skypos höjda terrorhotnivå och CKP:s terrorutredning. Han försäkrar att finländarna kan känna sig trygga.

– Det finns ingen orsak att gå omkring och vara rädd. Sådana här utredningar är vardagsmat för oss och vårt syfte är att förebygga attacker. Därför agerade vi genast också i det här fallet.

Men Maria Tuomi tror inte att alla terrorattacker går att förhindra.

– Om någon faktiskt vill utföra en terrorattack någonstans kommer nog varken poliser eller betonghinder att stoppa personen. Man kan väl inte göra så mycket mer än försöka lita på myndigheterna och hoppas på det bästa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning