Terrorforskare: Anhörigas varningar viktiga för att stoppa attackerna

Det effektivaste sättet att stoppa attackerna är att se dem som brott och fokusera på bra polisarbete, säger en kriminolog och expert på terrorism till Hbl.

– Motiveringen bakom en attack och radikalisering ska inte blandas ihop. Alla som begår terrordåd har inte blivit radikaliserade, säger Noemie Bouhana, expert på terrorism på University College London.

Hon har bland annat studerat fordonsattacker i Israel och säger att gärningsmännen ofta bestämmer sig för att begå dådet i ett sent skede.

Enligt Noemie Bouhana är det ofta en provokation som får bägaren att rinna över. Tröskeln för brotten har sänkts på grund av att extrema organisationer lagt ut information om hur man begår terrorbrott. Också kvällspressens rapportering av brotten, där gärningsmännen får mycket uppmärksamhet, kan uppfattas som en "belöning".

– Det är frågan om lättpåverkade personer som har hamnat i ett livsskede där de söker efter någon som kan säga åt dem vad de ska göra.

Noemie Bouhana anser att det inte går att stoppa radikaliseringen utan att genomföra djupare förändringar av samhället. Det handlar om att se till att invånarna är lyckligare, att samhörigheten mellan olika samhällsgrupper blir bättre och att det finns tillräckligt med resurser för fattigare områden.

Det handlar om att förändra hur folk tänker, säger hon, och det är inget som sker över en natt. Hon tillägger att det inte finns något vetenskapligt stöd för att avradikalisering är ett effektivt sätt att stoppa terrorattacker.

Om tyngdpunkten landar på ett trossystem eller en religion gör det att folk inom den gruppen känner sig utpekade. Om fokus bara är att stoppa terrorattacker krävs en annan strategi.

– Det gäller att vara pragmatisk. Det handlar om bra polisarbete, att uppmuntra allmänheten att rapportera misstänka gärningsmän och att förklara hur man ska bete sig om man råkar vara med om en terrorattack. Sådant man gör redan nu.

Noemie Bouhana säger att terrorattackerna som begås av en ensam gärningsman inte skiljer sig mycket från skolskjutningar eller andra massmord.

– Gärningsmännen brukar ofta berätta om sina planer för en anhörig. Det är därför viktigt att de personerna har förtroende för myndigheterna och vågar ta kontakt.

*

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning