Terrordåden har minskat finländarnas resor till Turkiet

Polisuppbåd utanför flygplatsen i Istanbul i går kväll. Bild: Ozan Kose

Den försvagade säkerhetssituationen i Turkiet har minskat antalet paketresor från Finland till Turkiet, bedömer vd Heli Mäki-Fränti vid förbundet för Finlands resebyråer Smali.

Enligt förbundets statistik från mars minskade paketresorna från Finland till Turkiet med 25 procent jämfört med i fjol.

– Researrangörerna försöker bedöma faktorer som påverkar efterfrågan på vissa resor. Utbudet av resor till Turkiet har minskat i hela Europa, säger Heli Mäki-Fränti.

Det har skett flera terrorattacker i Turkiet under det gångna året.

Bland annat Finnmatkat har minskat sitt utbud av paketresor till Turkiet. Finnmatkats informatör Julia Melnik säger att efterfrågan har varit mindre än i fjol och att resebyrån därmed har minskat sina resor till landet. De resor som resebyrån erbjudit har ändå gått åt.

Också Tjäreborg uppger att resebyrån minskat sitt utbud av Turkiet-resor.

Bekant plats känns säker

Resebyrån Aurinkomatkat å sin sida uppger att byrån ökat sina paketresor till Turkiet sedan i fjol. Enligt Smalis statistik är Turkiet finländarnas nästpopuläraste paketresemål efter Grekland.

I sommar säljs cirka 80 000 paketresor till Turkiet.

– Oftast är det så att ju mer bekant ett resemål är, desto mindre påverkar enskilda händelser eller serier av händelser människoras vilja att resa dit. Tusentals finländare har rest till Turkiet i flera år. En bekant plats känns säker, säger Heli Mäki-Fränti.

Terrordåden i Turkiet har främst riktats mot Istanbul och huvudstaden Ankara. Paketresorna som resebyråerna säljer går främst till kustens semesterstränder.

Enligt Finavia flyger åtminstone flygbolaget Turkish Airlines direkt från Helsingfors till Istanbul. Finnair slutade flyga till Istanbul år 2011 på grund av att efterfrågan var för liten. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning