Terrorattackerna i Europa präglade riksdagens frågestund – Ohisalo fick igen svara på sannfinländares frågor om deportering av invandrare

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) fick, liksom under tidigare frågestunder, svara på flera frågor av Sannfinländare om deportering av invandrare. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Sannfinländare knöt de senaste terrorattackerna i Europa till frågan om illegala invandrare under riksdagens frågestund.

De islamistiska attentaten som skett under den senaste tiden i Europa – två i Frankrike, och en attack mot en synagoga i Wien – präglade riksdagens muntliga frågestund.

Sannfinländarna, men också några samlingspartister anklagade regeringen för att inte tillräckligt kraftigt ha fördömt attentaten. Flera ministrar tillbakavisade kritiken.

– Regeringen fördömer entydigt alla terrorbrott, sade statsminister Sanna Marin (SDP).

Flera sannfinländare knöt de senaste terrorattackerna till kravet som partimedlemmar upprepat under flera frågestunder: att tvångsavvisa alla asylsökande som inte har fått asyl i Finland.

– Samtidigt som människor i Europa dör i händerna på islamister söker Inrikesministeriet och regeringen sätt för att få illegala immigranter att stanna i Finland, sade Jani Mäkelä (Sannf).

– En person som fått negativt asylbeslut kan redan i enlighet med den nuvarande lagstiftningen stanna i Finland om han har jobb. Eftersom vissa länder inte tar emot sina medborgare är det bättre om vi kan hjälpa dem att hitta en plats i vårt samhälle än att ett skuggsamhälle skapas, svarade inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).

Efter att ha fått ytterligare frågor av sannfinländare om varför regeringen inte aktivare deporterar personer som inte har uppehållstillstånd i Finland, konstaterar Ohisalo att:

– Det skulle vara lättare att förstå det här om man skulle vilja förstå.

– Om de inte är kriminella varför skulle de inte få arbeta här. Befolkningen åldras och vi behöver arbetskraft, tillade Ohisalo i anslutning till frågan om att till exempel underlätta för personer att få ett pass så att de kan söka om arbetsuppehållstillstånd.

Anders Adlercreutz (SFP) konstaterade att enligt Skyddspolisen kommer det största hotet från högerextrema och islamistiska grupper och han frågade hur stor hjälp den nya underrättelselagen har varit i arbetet för att bekämpa extremrörelser. Ohisalo svarade att responsen från myndigheterna har varit att underrättelselagarna har varit till hjälp för att förebygga denna typ av brottslighet.

Möjlighet att byta personbetäckning

Dataintrånget mot psykoterapicentret Vastaamo diskuterades också under torsdagens frågestund. Eeva-Johanna Eloranta (SDP) lyfte upp frågan om identitetsstöld och frågade regeringen om man kommer att vidta åtgärder för att kräva stark identifiering och förhindra att man kan handla på nätet eller använda myndigheternas digitala tjänster endast med namn och personbetäckning.

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) svarade att Finansministeriet utreder möjligheten att byta personbetäckning lättare än vad som nu är fallet.

– Det här kunde vara en förstahjälp för de tiotusentals personer vars uppgifter lagts ut på nätet. Men målsättningen är också att stark identifiering ska börja användas i allt fler nättjänster, sade Harakka.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning