Elbilar ger Terrafame draghjälp – satsar stort på tillverkning av batterikemikalier

Ny verksamhet. Den nya fabriken för batterikemikalier byggs enligt planerna på Terrafames gruv- och metallfabriksområde i Sotkamo. Bild: Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa

Gruvbolaget Terrafame planerar investera i produktion av nickel- och koboltkemikalier för ackumulatorer. Bakgrunden är den snabbt växande elbilsmarknaden.

Enligt Terrafame är andelen el- eller hybridbilar globalt sett cirka 2 procent i dag, men väntas växa till cirka 25 procent år 2030.

– Tillgången till nickel och kobolt är kritisk för att marknaden för elbilar ska utvecklas. Som producent av de här metallerna vill vi gå i bräschen för utvecklingen genom att leverera högklassiga kemikalier till batteritillverkarna, säger Terrafames vd Joni Lukkaroinen i ett pressmeddelande.

Investeringen förbereds just nu och planen är att fatta ett slutgiltigt investeringsbeslut i början av nästa år.

Målet är att år 2020 få i gång en fabrik med kapacitet för tillverkning av cirka 150 000 ton nickelsulfat och cirka 5 000 ton koboltsulfat. Det skulle göra Terrafame till en av världens främsta producenter av nickelsulfat.

I många länder strävar man aktivt efter att ersätta användningen av förbränningsmotorer mot eldrift. Enligt Terrafames styrelseordförande Lauri Ratia innebär det här stora möjligheter.

Terrafames styrelseordförande Lauri Ratia. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

– Verksamheten har potential att bli lönsam och beräknas öka Terrafames omsättning med 200 miljoner euro, från dagens 400 miljoner, säger Ratia till Kauppalehti.

Den nya fabriken byggs på nuvarande fabriksområde i Kajana. Enligt Ratia är huvudmarknad för batterikemikalierna sannolikt Asien, men också batteritillverkare i Europa och Nordamerika är möjliga kunder.

För investeringen har ett finansieringspaket på cirka 172 miljoner euro sytts ihop med hjälp av multinationella Trafigura Group, som är delägare i Terrafame, och Sampo. Terrafames största ägare är finska staten som efter det senaste finansieringsarrangemanget äger drygt 70 procent av aktierna.

I februari kom staten och Trafigura överens om ett finansieringsarrangemang värt 250 miljoner euro. Att Trafigura nu är redo att satsa ytterligare kan ses som ett tecken på att bolaget tror på verksamheten. I samband med att Trafigura i februari presenterades som ny delägare i Terrafame, uppmärksammades också att Trafigura 2006 gjorde sig skyldigt till giftdumpning i Elfenbenskusten som ledde till att nästan 100 000 människor insjuknade. .

Staten grundade Terrafame hösten 2015 för att fortsätta att driva gruvan i Sotkamo efter att den tidigare gruvoperatören Talvivaara gick i konkurs.

I dag producerar Terrafame nickel, kobolt och zink i gruvan och metallfabriken i Sotkamo. Samtidigt håller man på att kommersialisera utvinning av koppar. I slutet av oktober anhöll bolaget om lov av staten att börja ta tillvara uran. Om statsrådet godkänner ansökan, kan verksamheten inledas före slutet av 2019.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning