Terrafame gjorde miljonvinst

Statsägda Terrafame fortsätter att göra starka resultat. Bild: Emmi Korhonen

Gruvbolaget Terrafame gjorde ett rörelseresultat på över tre miljoner euro under det andra kvartalet i år. Kassaflödet var ändå negativt.

Det statsägda gruvbolaget Terrafame fortsätter att göra ett starkt resultat. Bolaget har varit lönsamt i fyra kvartal på raken, skriver bolagets vd Joni Lukkaroinen i delårsrapporten.

Enligt bolaget fortsätter både produktionen och lönsamheten att öka.

Produktionen av både nickel och zink steg under det andra kvartalet. Priset på nickel har stigit med 12,5 procent samtidigt som priset på zink har sjunkit med 6,2 procent. Dessa metaller är bolagets huvudprodukter.

Bolagets kassaflöde är negativt på grund av några stora investeringar. Kassaflöde är alltså företags inbetalningar och utbetalningar under en period.

Terrafame investerade under andra kvartalet 21,1 miljoner euro. 13,4 av dessa miljoner gick åt till att förbättra produktiviteten och kapaciteten.

Samtidigt har företaget gjort en storsatsning på en batterifabrik. Bolaget planerar att grunda en förädlingsfabrik som producerar nickel- och koboltsulfat till elbilsbatterier. Terrafame vill att fabriken kör i gång år 2020.

Batteriprojektet går enligt tidtabell, skriver företaget. I början av juli fick bolaget bygglov för fabriken och nu går projektet till nästa steg i miljökonsekvensbedömningen.

Bolagets omsättning var under andra kvartalet 76,7 miljoner euro och rörelseresultatet var 3,4 miljoner euro. Under samma period förra året var omsättningen 47,2 miljoner euro och rörelseresultatet -37,3 miljoner euro.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning