Omstridda Talvivaarabolaget Terrafame fick ny ägare

Bild: Roni Rekomaa

Bolaget Galena Asset Management som ingår i den multinationella Trafigura-koncernen blir ny ägare i gruvbolaget Terrafame. Trafigura idkar handel med bland annat olja och malm.

Finansieringsarrangemanget är värt 250 miljoner euro. Näringsminister Mika Lintilä (C) sade på fredagen att Terrafame efter detta inte längre behöver mera pengar av staten. Lintilä tror att lösningen stärker ekonomin i Finland och Kajanaland, sysselsättningen och exporten.

Lintilä uppger att staten fortsätter vara med i Terrafames utvecklingsverksamhet och syftet är att gruvan ska bära sig. Staten fortsätter äga kring 85 procent av Terrafame.

Trafiguras vd Jeremy Weir säger att affären ger Terrafame driftskapital som gör det möjligt att utveckla gruvan till en aktör av världsklass. Weir uppger att Terrafame kompletterar dotterbolaget Galenas investeringar både geografiskt och vad gäller råvaror.

Weir säger att efterfrågan på nickel verkar vara stabil och att prisnivån för zink har alla möjligheter att förstärkas i år.

Trafigura köper Terrafames hela produktion av nickelkoboltsulfid och 80 procent av zinksulfiden under 7 år.

Halv miljard till Terrafame

Terrafame har fortsatt driva gruvan efter att Talvivaara gick i konkurs. Staten grundade Terrafame hösten 2015, och har länge letat efter en permanent ägarlösning.

Staten gav Terrafame 100 miljarder euro mer i november, tanken var att det skulle finansiera gruvverksamheten till sommaren. Staten har redan satsat kring en halv miljard på Terrafame.

Terrafames rörelseresultat före avskrivningar blev positivt under sista kvartalet 2016 men förändringen förklaras framför allt av värdet på den halvfärdiga produktionen. Som helhet var resultatet före avskrivningar minus 120 miljoner euro.

Det dröjer ännu ett tag innan verksamheten blir lönsam och då bör även världsmarknadspriset för nickel vara över 9 000 dollar per ton.

Ingen överraskning för personalen

Beskedet om en utländsk delägare togs emot med belåtenhet vid gruvan.

– Det här var en för skattebetalarna bra lösning. Nu får pengarna staten investerat en ordentlig avkastning i framtiden, säger Terrafames huvudförtroendeman Jukka Vetola.

Gruvans personal fick höra om den nya ägaren i samma veva som alla andra på fredagen.

– Vi fick inte veta något i förväg. Eller jo, Lauri ringde mig i morse och sade att vi fick en bra deal, säger Vetola.

Lauri som Vetola nämner är Terrafames styrelseordförande Lauri Ratia.

Den nya ägaren var ingen överraskning för personalen.

– Vi har ju här innanför staketet sett hur det är. Kanske de som kritiserar oss borde åka till Indonesien och se hur nickel produceras där. Lakningsprocessen fungerar och ingen som satt sig in i den tvivlar på det, säger Vetola.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning