Tero Pitkämäki ger upp hoppet om VM – beslut om karriärens fortsättning i höst

Tero Pitkämäki Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Tero Pitkämäki kommer inte att försöka ta sig till VM i Doha. Spjutveteranen står med stor sannolikhet över resten av säsongen.

Den sjufaldiga mästerskapsmedaljören Tero Pitkämäki kommer inte att representera Finland i friidrotts-VM i Doha i höst.

På fredagen kom beskedet att Pitkämäki inte återhämtat sig från sin skada tillräckligt för att kunna jaga en plats i VM-laget.

Pitkämäkis knä opererades för ett år sedan då korsbanden i stödfotens knä brustit. Pitkämäki har till en viss del återhämtat sig från operationen och han har kunnat träna smärtfri men benet har inte fungerat på det sätt som krävs för att han ska kunna tävla på toppnivå.

– Han kommer knappast att tävla alls den här säsongen, säger Pitkämäkis manager Tero Heiska.

Enligt friidrottsförbundets pressmeddelande kommer Pitkämäki att besluta om en eventuell fortsättning på karriären under hösten. Det är med andra ord oklart om Pitkämäki kommer tillbaka för att sikta mot OS i Tokyo nästa säsong eller inte

Pitkämäki vann VM-guld i Osaka 2007 och han har också tagit ett OS-brons, ett VM-brons, ett EM-silver och två EM-brons. I FM har Pitkämäki vunnit åtta guld, det senaste 2017. Pitkämäkis rekord 91,53 är från sommaren 2005.

Oliver Helander och Antti Ruuskanen är klara för VM i år. Den tredje finländska representanten i herrspjut tas ut den 2 september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning