Tero Pitkämäki bryter tystnaden – "Försöker ännu kasta"

Tero Pitkämäki ville inte ge upp efter knäskadan. Bild: Lehtikuva/Timo Aalto

Tero Pitkämäki har slutligen bestämt sig för att fortsätta sin spjutkarriär – men håller låg profil.- Siktar bara på att tävla i vår, säger han.

Beskedet som friidrottspubliken väntat på i månader: Tero Pitkämäki fortsätter sin karriär. 2000-talets stora blåvita friidrottsstjärna berättar att det var ett svårt beslut.

– Jag försöker ännu att kasta. Helt hundraprocentigt är det inte, men den senaste månaden har sett så pass ljus ut att tävlingsinstinkten har vaknat igen, säger han.

Ville inte ge upp

Pitkämäki har vunnit VM-guld, VM-silver, VM-brons, OS-brons, EM-silver samt två EM-brons. Han har också blivit vald till årets idrottare tre gånger.

Den här säsongen fick ett abrupt slut i juni i Paavo Nurmi Games i Åbo, då han skadade knät. Ledbandet gick av och han behövde operation.

– I början var det ganska sällan som jag tänkte på att kasta spjut. Det började vända i oktober, då jag kunde börja springa och göra saker ordentligt. Då började det kännas som att jag vill pröva. Jag ville inte halta ifrån friidrottsplanen och ge upp, säger han.

Snabb återhämtning

Ortopeden Harri Panula berättar att Pitkämäki ligger två månader före den normala tidtabellen för att återhämta sig från en ledbandsoperation. De träningar Pitkämäki gjort, brukar man först kunna klara av fyra månader efter ingreppet.

Pitkämäki har gjort grundträning, sprungit, hoppat, styrketränat och kastat lite utan ansats. Fokus ligger på att förstärka det vänstra benet, som blivit svagare.

– Jag har också kört lite hårdare intervaller och hopp. Om ett par månader kan jag redan träna normalt, säger Pitkämäki.

Låg profil

Höjdpunkten nästa säsong är förstås VM i september-oktober i Qatar. Den ovanligt sena tidpunkten ger mera tid för Pitkämäki att återfinna spjutformen, men han väljer att vara anspråkslös.

– Jag kan inte ännu förvänta mig någonting av sommaren. Målet är att få tävla i vår.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning