Terho: Vi har aldrig haft någon tanke på att sluta

Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Blå framtid brakade ut ur riksdagen ungefär lika plötsligt som de uppstod, mitt under valperioden. Någon tanke på att lägga ned partiet finns ändå inte, försäkrar partiordföranden Sampo Terho.

Blå framtid fick ett snöpligt slut på sin tid i riksdagen, åtminstone för den här gången, då partiet i hela landet samlade ungefär lika många röster som tidigare partikamraten och nuvarande ordföranden för Sannfinländarna Jussi Halla-aho ensam. Ungefär 30 000 röster i hela landet räckte inte till för att Blå framtid skulle få ett enda mandat i riksdagen. Men partiordföranden Sampo Terho försäkrar att verksamheten fortsätter.

– Vi har aldrig haft någon tanke på att avsluta partiets verksamhet. Vi har över huvud taget inte behandlat något sådant förslag, kommenterade Terho i en paus i partistyrelsens möte på måndagseftermiddagen.

Utan invalda blir partiet också utan den finansiering som beräknas utifrån hur många riksdagsledamöter ett parti har.

– Det är en ekonomisk realitet att vi får fungera mer småskaligt. Partikongressen hålls i juni, och då funderar vi vidare på framtiden, säger Terho.

Om valet till Europaparlamentet i maj är Terho förtegen. Åtminstone arbetsministern i den avgående regeringen Jari Lindström har tidigare meddelat att han ställer upp i Europaparlamentsvalet.

– Vi har diskuterat saken och informerar mer senare, säger Terho, som medger att han är besviken såväl över sitt personliga som partiets resultat i riksdagsvalet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning