Terapeuter: Mobilen dödar förhållanden

Mobilen följer med när vi lägger oss. Telefonen ställer till problem i relationer, vittnar danska experter om. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Danska parterapeuter säger att mobilen är en riktig relationsdödare. Majoriteten av alla par som söker hjälp nämner användandet av telefonen som ett problem i förhållandet.

Även om problemet med relationen kan se olika ut, är mobiltelefonen ständigt återkommande, rapporterar danska Politiken, som pratat med fem parterapeuter och sexologer.

– Nio av tio par som kommer till mig, nämner mobiltelefonen som ett problem. Det är en så stark förströelse, att även om man är överens om att lägga ifrån sig den, så håller det inte särskilt länge, säger parterapeuten Lise Kramer Schmidt.

Hon säger att lusten att göra saker med varandra minskar när vi blir stimulerade av telefonen.

– Lusten att vårda relationen minskar. Lusten att se på sin partner, innan du tittar på telefonen, minskar. Partnern är sekundär, det är nytt, säger hon till Politiken.

Psykologen Rikke Juul säger att det inte spelar någon roll om paret söker hjälp för problem med sexlivet eller problem med kommunikationen.

– För dem stjäl skärmen fokus från samvaron med partnern. Och när de går och lägger sig så följer telefon eller Ipad med, och sex blir därför också ett andrahandsval, säger hon till tidningen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning