Teosto och Youtube förnyade avtalet – blockerar inte längre musikvideor i Finland

Bild: Mostphotos

Tvisten mellan Teosto och Youtube, som ägs av Google, är nu löst. Teostos upphovsmän och förläggare ska få en ersättning för lyssningarna.

Det nya avtalet garanterar att Teostos artister och musikförläggare ska få en betalning för varje lyssning på Youtube i Finland. Det betyder att både producenter och konsumenter kan fortsätta att sprida och njuta av musik genom videotjänsten.

– Vi är nöjda att vi lyckades få till ett avtal med Youtube. Vår målsättning är att musiker och musikförläggare ska få en ersättning när deras musik används. Vi vill att så många som möjligt ska få njuta av så mycket musik som möjligt på ett smidigt sätt, säger Teostos vd Katri Sipilä i ett pressmeddelande.

Artister och förläggare får sin inkomst på Youtube genom reklaminslag i musikvideorna.

I slutet av november blockerade videotjänsten Youtube de flesta finländska och en del utländska artisters musikvideor. Det berodde på meningsskiljaktigheter mellan upphovsrättsorganisationen Teosto och Youtube, som ägs av Google.

Teosto är en finländsk upphovsrättsorganisation som representerar 31 000 inhemska och nästan tre miljoner utländska kompositörer, textförfattare, arrangörer och musikförläggare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning