Tenkanen tänker på OS varje dag

Krävande OS-vatten. Tuula Tenkanen gillar att förhållandena i Rio de Janeiro är varierande och kräver mångsidighet av seglarna. Bild: LEHTIKUVA / HANDOUT / MARK LLOYD

Efter medaljerna i VM och EM siktar Tuula Tenkanen på att också ta medalj i OS. Att hon är en av Finlands största medaljhopp är inte något hon tänker låta störa uppladdningen.

För elva år sedan tänkte Tuula Tenkanen första gången på en OS-medalj. Om knappt ett halvt år ska ungdomsdrömmen gå i uppfyllelse.

– Mitt drömmål för OS i Rio är medalj. Det är klart det kommer att bli tufft men jag vet att jag är en av de som har chansen att ta medalj om allt lyckas.

Tenkanen har hållit en hög internationell standard och lyckats bra i mästerskap. 2007 slog hon igenom då hon vann VM för juniorer och året efter blev hon känd i Finland då hon knep OS-platsen framför näsan på rutinerade och framgångsrika Sari Multala.

Valet väckte stor diskussion trots att den då 17-åriga Tenkanen slog Multala i seglingsförbundets kvaltävlingar. I de övriga tävlingarna var Multala starkare.

I sitt första OS slutade Tenkanen på 22:a plats.

2010 det kom seniorgenombrottet då hon slutade 13:e i EM och var tvåa i ungdomsklassen. Senare samma år slutade hon tia i VM.

2013 tog Tenkanen sin första mästerskapsmedalj då hon vann silver i Rizhao och i fjol följde hon upp silvret med ett EM-brons i Århus.

Efter en VM- och en EM-medalj är siktet nu inställt på OS-medaljen. Och Tenkanen har fått förbereda sig i lugn och ro för regattan i Rio de Janeiro. Hon hörde till den första gruppen idrottare som togs ut till OS.

Och det var ingen slump. Olympiakommittén valde att ta ut de största medaljhoppen i oktober i fjol och sedan fylla på truppen vid flera tillfällen på väg mot OS.

Hur känns det att vara ett av rätt få finländska medaljhopp i Rio?

– Jag har inte tänkt på det på det sättet. Jag ser medaljen mera som min egen dröm och inte något som någon annan tänker på. Men visst hoppas jag på att vara med i medaljkampen, säger hon.

Och hon vet vad som krävs för att nå hela vägen.

– Jag måste segla jämnt hela veckan och inte stå för några stora missar.

Handlar det om att göra en perfekt insats?

– Nej, en sådan finns inte i segling. Men det gäller att göra allt så bra som möjligt.

Bara en formtopp

Tenkanen säger att OS i Rio finns i tankarna varje dag och att tanken på OS och eventuella framgångar där driver henne framåt och ger henne motivation under de många och långa träningspassen.

– Men i själva utförandet knuffar jag undan tankarna om Rio och koncentrerar mig fullt på träningen. Trots att jag kan sikta helt in mig på OS och inte behöver tänka på några andra resultat har jag en hel del delmål på vägen, säger hon.

– Jag har mycket att lära mig inför Rio och det är viktigt att jag seglar mycket inför OS. Därför blir det många resor och en hel del tävlingar.

Medan en del av de övriga landslagsseglarna fortfarande kämpar hårt för att säkra nationsplatserna kan Tenkanen planera in säsongens enda formtopp till augusti.

– Normalt blir det två formtoppar per säsong. Men trots att jag ska träna hårt och satsa på vissa delområden vill jag vara så bra som möjligt i varje tävling, säger hon.

Hon ska förstås försöka bättra varje delområde i seglingen och dessutom koncentrera sig lite extra på det första motvindspartiet i tävlingarna.

– Jag har redan blivit bättre på den delen den här säsongen, men det finns en del kvar att jobba på. Jag tycker man utvecklas bäst under tävlingar och därför blir det mycket tävlingar under våren för min del.

Tenkanen kommer att hinna med två besök i Rio de Janeiro inför OS och hon säger att hon gillar den brasilianska staden och seglingen där.

– Jag tycker om banområdet där. Det är helt olika att segla på de olika områdena. Man måste vara mångsidig för att klara sig där.

OS i Rio de Janeiro arrangeras 5–21 augusti. Seglingen avgörs 8–18 augusti.

Född: 11 augusti 1990 i Esbo.

Klubb: Esbo segelförening.

Klass: Laser Radial.

Tränare: Diego Romero, Tom Lönnqvist.

Meriter: Junior-VM-guld 2007, junior-EM-silver 2010, VM-silver 2013, EM-sexa 2014, VM-fyra 2014 (säkrade nationsplatsen till OS), EM-brons 2015.

Valdes tillsammans med Tero Pitkämäki (friidrott), Antti Ruuskanen (friidrott), Rami Hietaniemi (brottning), Tapio Nirkko (segling), Tuuli Petäjä-Sirén (segling), Satu Mäkelä-Nummela (skytte) och Petra Olli (brottning) som första finländska idrottare till OS i Rio de Janeiro.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning