Teneriffa skärper virusregler över jul och nyår

Ökande antal coronafall på kanarieön Teneriffa har lett till skärpningar i coronarestriktionerna över jul och nyår. Arkivbild. Bild: Marianne Løvland/TT-NTB

Kanarieön Teneriffa skärper sina coronarestriktioner och begränsar in- och utresor över jul och nyår från och med fredag, rapporterar El País. Turister verkar däremot kunna fortsätta resa dit.

Teneriffa har haft restriktioner en längre tid och nu skärpts de ytterligare. Vad gäller resande görs dock undantag för resor i vård- och arbetssyfte och hemresor. Dessutom verkar turister fortsatt välkomna och det är därför oklart hur många som egentligen berörs av begränsningarna.

Skärpta restriktioner

Researrangören Ving uppger att de har varit i kontakt med lokala myndigheter som säger att det inte handlar om stängda gränser.

Enligt den information svenska Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson fått handlar det om skärpta restriktioner för hur man kan resa på ön.

– Men resor in till landet är det inte tal om att stänga ned, säger Fredrik Henriksson.

Men trots att ön fortfarande är öppen för turister påverkas restauranger och barer svårt av redan existerande och nu ytterligare skärpta restriktioner.

Emanuel Mendes har en restaurang i Los Cristianos på södra delen av ön. Restaurangen har bara varit öppen i två månader.

– De senaste 15 dagarna har restriktionerna varit att vi inte får ha öppet efter 23, då måste alla vara hemma vilket innebär att vi måste stänga senast 22.15 så vi hinner städa och gå hem, berättar Emanuel Mendes.

Vill ha stöd från myndigheterna

Nu har nya besked kommit och ett nytt utegångsförbud från 22.

– Så nu måste vi stänga vid 21. Spanjorer brukar äta vid 21.30 eller 22 så det här påverkar restauranger men även barer för dit går folk ännu senare, säger Emanuel Mendes.

Han efterlyser mer stöd till företagen som drabbas.

– De borde ersätta oss för de timmar vi inte kan ha verksamheten igång. Det finns andra restauranger och barer här som inte kommer klara sig om det här restriktionerna blir kvar under januari. Jag har pratat med några som är extremt oroade, berättar han.

Ytterligare restriktioner i jul

Restriktionerna kommer efter ökad smittspridning på den populära turistön och gäller i 15 dagar från fredag. Sedan tidigare måste resenärer till Spanien kunna uppvisa ett negativt covid-19-prov, vilket gäller fortsatt i de fall där resor tillåts.

Andra, redan existerande restriktioner skärps. Sammankomster runt jul- och nyårshelgerna begränsas till max sex personer. Restauranger får inte servera mat inomhus och gäster får bara sitta tillsammans med människor de bor med. Man får under de kommande två veckorna inte heller resa mellan orter på ön, med vissa undantag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning