Teliacheferna frias från mutbrott

Affärsområdeschef Tero Kivisaari och vd Lars Nyberg i april 2012. Ett halvår senare ska den brottsutredning börja som nu lett fram till dom. Arkivbild. Bild: TT / MAJA SUSLIN

Telias ex-vd Lars Nyberg och före detta affärsområdeschefen finländaren Tero Kivisaari frias från anklagelserna om mutbrott, meddelar Stockholms tingsrätt. Också den tredje åtalade frias.

– De tilltalade frikänns på samtliga åtalspunkter, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande. Rätten var enig i sitt beslut.

– För att ansvar för givande av muta, eller bestickning som det då kallades, överhuvudtaget ska kunna bli aktuellt förutsätts att mottagaren av påstådda mutor omfattas av den begränsade krets av personer som vid denna tid kunde göras ansvariga för mutbrott. Det har i målet inte bevisats att Gulnara Karimova innehaft någon sådan ställning med koppling till telekomsektorn, vilket har varit åklagarens förstahandsalternativ, skriver rättens ordförande rådmannen Tomas Zander i en kommentar.

Yrkat på fängelse

Åklagaren Gunnar Stetler hade yrkat på hårdast påföljd för dåvarande affärsområdeschefen Tero Kivisaari: 7 år och 9 månader. Något mindre och ospecificerat för ex-vd:n Lars Nyberg och den tidigare jurist på Telia som båda också anklagas för grovt mutbrott, eller bestickning som det kallas i den tidigare lagen.

Alla tre har förnekat anklagelserna.

– Han är jättelättad förstås, säger Cristina Bergner, som företrätt Lars Nyberg i processen.

Hon vill i övrigt inte kommentera domslutet förrän hon har hunnit ta del av detaljerna.

Lättad klient

Leif Gustafson, som företräder en medåtalad som också friats, säger att hans klient också känner sig lättad. Han hoppas att inte åklagaren överklagar domen.

– Jag hoppas att åklagaren nöjer sig med den här domen, säger han och jämför processen med tortyr för klienten.

Borde domstolen ha stoppat åtalet?

– Nej, det ska väldigt mycket till för att domstolen ska avvisa ett åtal. Det måste prövas i sin helhet.

Karimova fälldes 2015 i sitt hemland för bland annat härvan med telekombolag som Telia. Hon uppges sitta i något slags fängelse eller husarrest sedan dess.

Dåvarande Telia Sonera (nu Telia Company), till 37,3 procent ägt av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 tillsammans med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägdes av diktatorsdottern Gulnara Karimova, som tjänade cirka tre miljarder svenska kronor på affärerna 2007–2010.

I utbyte fick Telia bland annat 3G- och 4G-licenser.

Även rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas för att ha mutat Karimova.

Telia enades 2017 med myndigheter i USA och Nederländerna om att betala 7,7 miljarder svenska kronor i böter och förverkad vinst för mutor, och medgav brott mot amerikansk lag. USA:s mutlag är mycket vittgående och kan tillämpas på transaktioner i amerikansk valuta eller om mejl passerat servrar i USA.

Målet i Stockholms tingsrätt har däremot gällt tre inblandade chefernas personliga ansvar enligt svensk lag.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning