Teliachefer sexanklagas i Sverige

Bild: Heikki Saukkomaa

Tre höga chefer vid Telia i Sverige har arbetsbefriats efter att kvinnor inom bolaget känt sig tvingade att ha sex med chefer för att kunna klättra till högre positioner, skriver Aftonbladet.

– Det stämmer att ett fåtal personer tillfälligtvis har tagits ur tjänst, säger presschefen Irene Krohn till tidningen.

Enligt källor till tidningen präglas finsk-svenska Telia Companys butiksnät i delar av södra Sverige av en sexistisk kultur där sexuella närmanden och kränkande omdömen mot kvinnliga anställda är vanligt förekommande.

– Det är en kultur som genomsyrar den här delen av företaget. Folk utnyttjar unga och osäkra kvinnor som vill komma någonstans, säger en källa till Aftonbladet.

Bolagets högsta ledning ska ha blivit medvetna om händelserna efter att en kvinnlig anställd slagit larm och en internutredning har nu inletts.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning