Telia förhandlar om köp av MTV3:s ägare

Bild: Emmi Korhonen

Telia Company är på väg att köpa Bonniers tv-verksamhet där MTV3 ingår, rapporterar svenska Resumé. Efter en affär skulle Telia inte enbart vara distributör, utan också innehållsproducent. Telia bekräftar samtal med Bonnier.

Enligt Resumé har överläggningar mellan Telia och Bonnier pågått sedan i höstas. Tidningens källor uppger att parterna är i slutskedet av förhandlingarna. Priset uppges ligga kring 10–12 miljarder kronor, det vill säga strax under 1–1,2 miljarder euro. I Bonniers tv-verksamhet ingår också Sveriges TV4 och C More.

I ett pressmeddelande bekräftar Telia Company att bolaget för diskussioner med Bonnier.

– Som Telia Company tidigare meddelat så är innehåll en viktig del av företagets framtida strategi och vi undersöker kontinuerligt möjligheter inom detta och andra områden. Samtalen med Bonnier är en del av det arbetet, heter det i pressmeddelandet.

Telia ger inga vidare kommentarer i detta skede.

En allmän trend är att gränserna mellan distribution och innehållsproduktion suddas ut och liknande affärer har genomförts också tidigare i branschen. Nyligen köpte konkurrenten Tele2 kabel- och tv-bolaget Comhem.

Förluster för MTV

I Finland har MTV i flera år kämpat med ekonomiska svårigheter. I fjol landade bolagets rörelseresultat på minus 22 miljoner euro, jämfört med minus 6 miljoner euro året innan, uppger publikationen Markkinointi&Mainonta. Orsaken till minusresultatet är krympande reklamintäkter och investeringar i videotjänsterna C More och Katsomo.

MTV har varit en del av Bonnier sedan 2007. Fram till cirka 2010 var MTV mycket lönsamt, men därefter har medieomgivningen förändrats radikalt när allt fler slåss om reklamintäkterna.

– MTV:s problem heter Netflix och Facebook, sammanfattar Eljas Repo, vars företag Repo Media tidigare i år publicerade en rapport om mediebolagen i Finland.

Repo är förundrad över att familjeföretaget Bonnier haft så långt tålamod med MTV:s förluster, men konstaterar att både en sanering och en nedläggning skulle vara svår. Eftersom kanalen sitter på en tv-sändningslicens har den också vissa förpliktelser att fortsätta att bedriva tv-verksamhet.

Svenska TV4 drar upp resultatet

För hela Bonnier Broadcasting var fjolåret däremot bra, med ett rörelseresultat på cirka 42 miljoner euro, uppger M&M. Det är framför allt svenska TV4 som drar upp resultatet.

Att TV4 i Sverige går bättre än MTV i Finland beror enligt Repo på skillnader i konkurrenssituationen länderna emellan. I Finland går också Sanoma-ägda Nelonen bättre än MTV.

– Nelonen saknar egen nyhetsproduktion och har därför lägre kostnader, säger Repo.

Enligt Repo kan Telia ha intresse av att göra MTV3 till betalkanal, på samma sätt som konkurrenten Elisa har Elisa Viihde, med månatlig fakturering.

Telias aktie handelsstoppades vid lunchtid på fredagen men handeln återupptogs senare. Aktien har fallit med över 2 procent.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning