Telia köper MTV

Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Telia, med svenska staten som största ägare, köper Bonnier Broadcasting, med svenska TV4 och C More och finländska MTV för cirka 890 miljoner euro, skriver Telia i ett pressmeddelande.

Beskedet kommer i samband med en delårsrapport för årets andra kvartal.

– Detta är i linje med den strategi som styrelsen beslutade 2014 om att skapa ett nytt Telia Company med Norden och Baltikum som bas, där också TV och innehåll är en viktig del av företagets erbjudande till sina kunder, skriver Telias styrelse i ett uttalande.

Mediebolaget blir en ny separat enhet inom Teliakoncernen.

– Företaget får i och med förvärvet ett viktigt uppdrag att säkerställa att oberoende journalistik upprätthålls gentemot ägare, styrelse och ledning, skriver styrelsen.

– Ingen förändring sker i organisationen vad gäller ansvarig utgivare. De omfattande rutiner för etik och regelefterlevnad som Telia Company redan har, utvidgas, så att de även inkluderar redaktionellt oberoende, tillägger styrelsen.

Telia meddelade dagarna inför delårsrapporten att man köper GET och TDC Norge för 21 miljarder norska kronor (cirka 2,2 miljarder euro).

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning