Telia fälttestar 5G-nätverk i Helsingfors

I teorin är 5G upp till 20 gånger snabbare än 4G. Tanken är att 5G ska lanseras för konsumenterna redan nästa år.

Telekommunikationsbolaget Telia har inlett fälttesterna av det nya 5G-nätverket i Helsingfors centrum. Nätet är tills vidare inte öppet för konsumenter och ska används för att testa teknologin.

– Under de senaste två åren har vi förberett oss för 5G med test och experiment. Nu kan vi fortsätta utforska 5G-teknologins möjligheter i ett riktigt 5G-nätverk, säger Jari Collin, teknologichef vid Telia Finland, i ett pressmeddelande.

Telias mål är att lansera 5G för konsumenter nästa år. 5G möjliggör ännu snabbare dataöverföring än 4G, som är den tills vidare snabbaste telekommunikationsteknologin. I teorin kan 5G vara upp till 20 gånger snabbare än 4G.

Till det nya 5G-nätverket hör flera komponenter, till exempel ett standardiserat radionät, ett högkapacitets IP-nät, virtuella core-nät och ett datacenter som klarar av att hantera de massiva dataströmmarna.

Nätverket är byggt i samarbete med teknologibolaget Nokia och fungerar på testfrekvenser utfärdade av Kommunikationsverket.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00