Telia, Elisa och Ålands Telekommunikation får bygga Ålands första 5G-nät

Statsrådet beviljade på torsdagen tre nätkoncessioner för frekvensområdet 3,5 gigahertz i landskapet Åland. Tillstånden beviljades till Telia, Elisa och Ålands Telekommunikation. Bild: Eivind Sætre/SPT-Wikimedia

Tre aktörer har tilldelats 5G-nätkoncessioner på Åland. Totalt fanns fyra nätkoncessioner ledigförklarade.

Statsrådet beviljade på torsdagen tre nätkoncessioner för frekvensområdet 3,5 gigahertz i landskapet Åland. Tillstånden beviljades till Telia, Elisa och Ålands Telekommunikation.

Syftet med koncessionerna är att göra det möjligt att bygga de första 5G-näten på Åland. Koncessionerna beviljades från och med första mars 2020 och gäller till utgången av 2033. Var och en av de sökande fick lika mycket frekvenskapacitet.

I december 2019 ledigförklarades totalt fyra nätkoncessioner. Eftersom det enbart kom in tre ansökningar, kvarstår en del av det tillgängliga frekvensområdet fortfarande. De frekvenser som inte har delats ut kan utnyttjas till exempel för testning och forskning.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning