Telefonen ska styra bilen – och undvika olyckor

Huawei utvidgar nu sin satsning på artificiell intelligens (AI) till att omfatta också förarlösa bilar. I dag meddelar bolaget om sin nya AI-telefon som kan hålla en autonom bil på vägen och undvika olyckor.

Under utvecklingsperioden inom RoadReader-projektet har Huawei utvecklat sin Mate 10 Pro och lärt den urskilja tusentals olika objekt – t.ex. hundar, katter, bollar och cyklar – och fått den att lära sig hur man bör agera inför de olika hindren.

– Till skillnad från andra förarlösa bilar som bara upptäcker hinder kan den bil som Huawei modifierat för autonom körning inte bara se, utan också förstå sin omgivning, heter det i Huaweis informationsmaterial.

AI-egenskaper för automatisk igenkänning av föremål skulle från början ingå i telefonen för att förbättra bilder på till exempel djur och mat, men Huawei insåg att tekniken kan tillämpas också utanför sociala medier. När idén formulerats tog det bara fem veckor att få fram en bil som körde sig själv.

Huaweis chef i Västeuropa Andrew Garrihy säger att utmaningen var att ta en telefon med hög nivå av föremålsidentifikation och lära den att använda sin AI-kapacitet för att se hinder och undvika dem på bästa sätt. Informationen används sedan av en bil som har utrustats för förarlös körning.

Enligt Huawei är telefoner med artificiell intelligens nästa stora steg i teknologiutvecklingen.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33